Апел към гражданите и политиците на Република Северна Македония и

...
Апел към гражданите и политиците на Република Северна Македония и
Коментари Харесай

Петър Стоянов с апел срещу ескалацията на честването на Гоце Делчев

Апел към жителите и политиците на Република Северна Македония и Република България да не позволяват ескалиране на напрежението във връзка отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев, насочат президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов и потомци на родове и семейства от Македония. Това оповестиха от пресофиса на президента Петър Стоянов.

Към апела се причисляват внучката на полк. Борис Дрангов - Райна Дрангова, правнучката на охридския фолклорист и етнограф Кузман Шапкарев - Елисавета Шапкарева, внучката на войводата Тодор Александров - Евелина Александрова, внукът на щипския челник Мише Развигоров - Михаил Развигоров, внукът на шефа на вестник " Македония " Симеон Евтимов - Симеон Евтимов и праплеменикът на Гоце Делчев и шеф на Фондация за съдействие и културно състезание " Гоце Делчев " - Христо Христов, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Провокирани конфликти сред жители на Република Северна Македония и Република България биха били неприемливо светотатство с паметта на Гоце Делчев! Те ще хвърлят грозна сянка освен върху връзките сред нашите най-близки страни, само че и върху делото на починалите за свободата на Македония от османска власт ", се показва в апела.

В него се споделя още: " Не бива да разрешаваме на обособени групи от хора в двете страни, умишлено или неумишлено, да унищожават делото на нашите предшественици ".

Петър Стоянов и потомците на македонски родове приканват политиците в София и Скопие да " спомагат с всички сили за недопускането на езика на омразата, който е гибелен за нашите две общества и за бъдещето на нашите две страни ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР