Антрополози от университета на Юта са изяснили, че древните хора

...
Антрополози от университета на Юта са изяснили, че древните хора
Коментари Харесай

Пожари помогнали на древните хора да изобретят кулинарията

Антрополози от университета на Юта са изяснили, че античните хора са употребявали пожарите за сполучливо търсене на храна. Това също им е разрешило да усвояват по-добре термично обработената храна още преди да стартират да палят огън по неестествен метод.

Изследването на учените е оповестено в сп. Evolutionary Anthropology, оповестява Lenta.ru.

Учените считат, че преди два-три милиона години в Африка е настъпила промяна на растителността – сухите треви са изместили дървесните растения, което е довело до пораждане на огромен брой естествени пожари. Homo sapiens, които са обитавали тези екосистеми, са се приспособили към пожароопасната среда, като са употребявали такива изгоди от огъня, като термично обработени тревни поля или унищожени укрития на животни.

Това може да промени вкоренената визия за това, по какъв начин индивидът за първи път е почнал да употребява огъня. Откритието изяснява също по този начин за какво анатомичните промени, свързани с дъвченето на обработената храна – да вземем за пример смаляването на зъбите и челюстната мускулатура – са зародили дълго преди появяването на огнищата.

В своите проучвания учените са употребявали способи за радиоизотопно датиране на палеопочви и античен грунт. Тъй като фотосинтезата на дървесните и тревните растения се разграничава, което води до друго наличие на въглеродни изотопи в тях, въглеродният състав на палеопочвите може да уточни процентното съответствие на дървета и треви в античните екосистеми.

Резултатите са открили, че дървесните растения на територията на актуалните Етиопия и Кения са се сменили с елементарно възпламеними треви преди към 3,6-1,4 милиона години. Това може да е станало вследствие на снижаването на равнището въглероден диоксид в атмосферата и образуването на по-сушав климат.

Новите фактори в цялост са довели до зачестяването на пожарите, които съгласно изчисленията на откривателите са понижили разноските на калории за търсене и обработка на храна за хората.

В бъдеще учените възнамеряват да изследват метода на живот на народа Хадза в Танзания, които съставляват последните ловци-събирачи в света. Антрополозите желаят да изяснят по какъв начин Хадза добиват храна на изгорели вследствие на пожари територии.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР