Антируската идентичност на някои жители на Беларус, подхранвана от Запада,

...
Антируската идентичност на някои жители на Беларус, подхранвана от Запада,
Коментари Харесай

Литовският национализъм се сблъска с беларуския

Антируската еднаквост на някои поданици на Беларус, подхранвана от Запада, в този момент се обърна против него. Най-малкото, в случай че приказваме за Литва, тази страна в този момент е извънредно недоволна от деянията на беларуския „ литвинизъм “. За какво става дума и за какво Литва го счита за огромна опасност?

Председателят на комисията по национална сигурност и защита на Сейма Лауринас Кашунас направи извънредно остро изказване против беларуския шовинизъм и беларуската съпротива. На първо място тези нейни представители, които парадоксално откриха леговище в Литва, откакто избягаха от страната си.

„ Не желая в нашата страна да се появи общественост, която да подхранва така наречен Литвинистка идеология, която присвоява Великото литовско княжество за себе си, казвайки, че същинските Литвини са беларусите, а ние сме някъде в периферията. Не мисля, че такава идея, такава идеология има място в Литва “, сподели литовският народен представител. Кашунас предложи на последователите на Литвинизма да бъдат анулирани разрешенията за престояване в Литва.

Литовските разследващи служби към този момент са почнали да ревизират заканите, свързани с беларуски мигранти, които се придържат към Литвинизма, и да насочат рекомендации към управляващите по отношение на отхвърли или анулирането на позволение за престояване в Литва.

А през април тази година Сейма на Литва одобри закон за наказания против съветски и беларуски жители, който стегна процедурата за издаване на визи и позволения за непрекъснато или краткотрайно престояване в Литва, ограничи опцията за напредване на територията на Литва и правото за закупуване на недвижими парцели.

Парламентът отхвърли по-ранно несъгласие на президента, който настоя, че руснаците и беларусите би трябвало да бъдат обект на същите наказания. В резултат на това в закона имаше седем ограничавания, четири от които се отнасят за жители на двете страни, а три се отнасят единствено за жители на Русия. Така на съветските физически и юридически лица в действителност беше неразрешено да получават недвижими парцели в Литва, до момента в който за жителите на Беларус такава опция беше оставена.

В същото време на процедура белоруските жители станаха съществена цел за литовските наказания. През август се появи информация, че 910 беларуси и 254 руснаци са приети за лица, представляващи опасност за националната сигурност на Литва. Властите на Балтийската република отхвърлиха да издадат позволение за краткотрайно престояване на 337 беларуски жители и го анулираха на 205 души.

Между другото, опозиционната активистка Олга Карач, добре известна в Беларус, беше приета за представляваща опасност за сигурността на Литва. Вилнюс отхвърля да ѝ даде леговище, като издаде единствено позволение за краткотрайно престояване по филантропични аргументи.

Белоруският политолог Артьом Шрайбман съобщи, че приемането от литовските управляващи на нови ограничаващи ограничения против жителите на Беларус тази есен е „ съвсем неизбежно “. „ Условията за престой на беларусите в Литва няма да се подобрят, а тъкмо противоположното “, предвижда политологът.

Офисът на някогашния кандидат-президент на Беларус Светлана Тихановская се намира във Вилнюс и тя се пробва да убеди литовските политици да поддържат диференциран метод към съветските и беларуските жители с ново стягане на глобите. „ Ще беседваме с всички партии и всички литовски институции, с цел да предадем нашата позиция. Трябва да поддържаме другарски връзки, каквито са били до момента. Необходимо е също по този начин да се изясни на литовското общество, че не беларусите съставляват опасност, а режимът и неговите съучастници “, сподели Тихановская.

Усилията на някогашния кандидат-президент на Беларус да избели белоруската диаспора в очите на литовското управление обаче не дават резултати.

След като се срещнаха по-добре с белоруските опозиционери, които пристигнаха в Литва след 2020 година, литовците с изненада откриха, че доста от тях се придържат към идеологията на Литвинизма. С други думи, те считат Великото литовско княжество (ВЛК) за остаряла беларуска страна, а Вилна (Вилнюс) за беларуски град.

Всъщност цялата територия на модерна Беларус е била подчинена на ВЛК, само че тази средновековна страна (XVI-XVIII век) включва също земите на Литва, както и елементи от Украйна, Полша, Латвия, Естония, Молдова и даже Русия. Официалният език на Великото литовско княжество преди унията с Полша е западноруски, който през днешния ден в Беларус се назовава " староруски ". В същото време столицата на Великото литовско княжество се намира във Вилнюс, а представителите на ръководещата династия носят литовски имена (Гедимин, Кейстут, Олгерд). В беларуския националистически разказ актуалните беларуси са показани като единствените законни потомци на Литвините – жители на ВЛК.

Широкото разпространяване на концепциите на Литвинизма измежду жителите на Беларус, което беше изненада за доста литовци, се свързва с масирана агитация, осъществявана през годините от беларуски неправителствени организации, финансирани от западни структури. С други думи, тя е основана от западните съдружници на Литва.

Така през 2013 година с поддръжката на Белоруско-швейцарската банка беше оповестена богато илюстрирана книга на историка Владимир Орлов „ Страната Беларус “, която се продаваше във всички централни книжарници на републиката. В нея може да се прочете следното: „ Летописна Литва се намираше в пространството на модерна Беларус и читателят може да си показа нейните приблизителни граници, в случай че начертае линия от днешния Минск до Молодечно, оттова до Новогрудок, по-късно до Ляховичи и още веднъж до Минск. “

Авторът на книгата разяснява още: „ Днешните литовци (летуви) не би трябвало да се бъркат с античните литвини, които са живели на територията на Беларус и са взели участие във образуването на беларуския етнос. Предците на летувите, измежду които племето Жмуд е изключително видно, не са имали нито градове, нито книжовност до XIII век.

Митът за Литвинизма преди време беше експлоатиран и от формален Минск. През 2014 година в центъра на Витебск беше открит огромен конен монумент на литовския княз Олгерд.

Вилнюс обаче не изрази неодобрение от това, макар че в сходна обстановка гръцкото държавно управление осъди слагането в Скопие на монумент на Александър Македонски, който се трансформира в знак на политиката, провеждана в Северна Македония, т.е. присвояването от македонските славяни на част от античното завещание на Гърция (всъщност литвинизмът и античнизацията са феномени от един тип).

Доскоро Литва си затваряше очите за присвояването от беларусите на част от наследството на Великото литовско княжество, защото виждаха в това усилване на антируския съставен елемент на беларуската историческа еднаквост.

Ако ВЛК е Беларус, тогава многочислените войни сред Литва и Москва могат да се поясняват като въоръжени спорове сред беларуси и руснаци. Литовците не са предполагали, че някой ден концепциите на литвинизма могат да бъдат обърнати против тях.

След неуспеха на опитите за прелом в Беларус през 2020 година стартира всеобща имиграция в Литва на беларуски жители, които донесоха със себе си идеологията на литвинизма, което допуска възприемането на актуалната литовска столица като беларуски град. В тази връзка литовските управляващи в този момент са принудени да мислят по какъв начин да се оправят с явлението, което трябваше да се трансформира в главоболие за Москва, а не за Вилнюс.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР