Антикорупционният фонд публикува четвърти протокол от т.нар. от тях СГП-Лийкс

...
Антикорупционният фонд публикува четвърти протокол от т.нар. от тях СГП-Лийкс
Коментари Харесай

Да не ме занимават с глупости. АКФ пусна протокол от разпита на Гешев

Антикорупционният фонд разгласява четвърти протокол от така наречен от тях СГП-Лийкс - той е от разпита на някогашния основен прокурор Иван Гешев по случая от прокурор Стоев.

СГП-Лийкс #4: " Възможно е, евентуално, нямам спомен, вероятно, допускам ": Какво споделя някогашният основен прокурор Иван Гешев за Петьо Еврото в разпита си пред СГП по досъдебно произвеждане 11162/23 година на СГП, 257/23 година на Следствения отдел към СГП, извършен на 5 октомври 2023 година от прокурор Йордан Петров. Делото в СГП е формирано, с цел да се търсят закононарушения от прокурори от СРП по водено против Еврото досъдебно произвеждане, защото са надвишили пълномощията си - СГП е способената прокуратура по следствия на магистрати.

В протокола Иван Гешев отговоря на разнообразни въпроси в множеството случаи уклончиво и постоянно не си спомня в конкретика неща. Например не си спомня да е посещавал заведението " Осемте джуджета ", само че сигурно си спомня, че не го е посещавал откакто е заел поста на основен прокурор. Едновременно с това Гешев твърди, че други " административни ръководители в прокуратурата, техни заместници и други високопоставени лица " са посещавали много по-често освен ресторанта на Петьо Петров, само че и неговия дом. Изказва и съмнения, че те са носили " документи от СГП ".

" За разлика от внезапния език на изявленията му като политическо лице, пред прокурора и следователя Гешев приказва много обрано, с витиеватите и иронични изрази, присъщи за късия му мандат като основен прокурор, които по едно и също време носят внушения, само че и подсигуряват юридическа неуязвимост ", разясняват от екипа на АКФ.

Две са съответните имена на магистрати, за които в конкретика приказва Гешев - градския прокурор Илиана Кирилова и заместника ѝ Божидара Ганева. Гешев загатва и, само че диалозите и професионалните връзки с нея остават неразбираеми и замъглени по мемоари.
 Шефката на СГП отхвърли да дава отговор на депутатите за Нотариуса
Шефката на СГП отхвърли да дава отговор на депутатите за Нотариуса

И предложи на Никола Минчев взаимно да се заобикалят

Силно усещане прави обаче заявката от протокола, че при изземването на производството от СРП към СГП е имало " терзания " от " някакви изказвания ". Според Гешев Кирилова и Ганева доста държали делото да се одобри по подготвеност от СГП, на което той им споделил да се схванат с ръководителя на СРП Невена Зартова и " да не го занивамат с нелепости ".

СГП в реалност поема по подготвеност досъдебно произвеждане 26636/23 година на СРП, което, както е към този момент обществено известно, съдържа свидетелски показания, свързващи Кирилова и Ганева с " Осемте джуджета " , както и голям брой осведомителни носители и документи с незнайно наличие. Какво се е случило освен това изземване Гешев обаче не помнел.

Иван Гешев отхвърля да е давал каквито и да е инструкции по съответни каузи и декларира разбиране, че това не се прави и към сегашния миг в СГП. Всички въпроси за каквото и да е нерегламентирано негово или на СРП държание по делото някогашният основен прокурор отвърна с препращане към държание на СГП.

От всичко това " с огромна степен на възможност " можем да заключим, че Гешев , въпреки и да се стреми да не споделя нищо изключително съответно, косвено прави внушението, че административни ръководители в прокуратурата (особено такива от СГП) и " други високопоставени лица " са били доста по-близки до Петьо Еврото от него самия , каквато известна непосредственост в действителност той също не отхвърля изрично. Също по този начин, на търсената от водещите разпита негова персонална заинтригуваност от делото на СРП, той опълчва персоналната заинтригуваност на управлението на СГП, която още веднъж иронично назовава " служебна ".

Иван Гешев смята за несериозно да отговоря на въпроси за медийни изявления.

Гешев отхвърля да е указвал да се стартира следствие по Пепи Еврото , най-малкото тъй като това би било състав на закононарушение, не изключва да е обсъждал със Зартова следствието, само че по този начин или другояче всекидневно провеждали такива диалози с административните ръководители на софийските прокуратури. Отрича да е водил очевидци, както и да е давал устни разпоредби. Не изключва да е коментирал досъдебното произвеждане, защото счита и че това е единственият метод да се реализиран цели за отбрана ползите на жителите.

Също усещане прави заявката на Иван Гешев, че схваща доста добре същността на делото, по което е разпитван. " Ако делото се води, че някой е увредил лицето Петьо Петров и неговите права, съдейки по въпросите Ви, считам, че е занимателно от юридическа позиция ".

Първата част на разпита е отдаден и на, който той самичък пусна на брифинг преди да подаде оставката си. Гешев обаче отхвърля да е правил записа и да знае кой го е правил, изрича съмнение, че са поставени в двора му подслушвателни устройство.
 Пет чувала с документи са конфискувани от парцели на Пепи Еврото, разкри АКФ
Пет чувала с документи са конфискувани от парцели на Пепи Еврото, разкри АКФ

Открити са още преносими компютри, телефон, дискета, бележници, десетки компактдискове, десетки аудио- и видеокасети
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР