Антикорупционният фонд (АКФ) подаде сигнал до министъра на вътрешните работи

...
Антикорупционният фонд (АКФ) подаде сигнал до министъра на вътрешните работи
Коментари Харесай

АКФ подаде сигнал за нарушение на ЗОП при удълбочаването на пристанище Варна

Антикорупционният фонд (АКФ) подаде сигнал до министъра на вътрешните работи и Народното събрание за груби нарушавания на закона при удълбочаването на Варненското пристанище, изпълнявано от Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " (ДППИ) , осведомят от пресцентъра на АКФ.

Според АКФ ДППИ е нарушило Закона за публичните поръчки (ЗОП), като е упълномощило " ин-хаус " осъществяване на удълбочаването на плавателните канали на държавното сдружение " Транспортно строителство и възобновяване " ЕАД (ТСВ ЕАД). ТСВ ЕАД от своя страна превъзлага активността на частен реализатор за сумата от 393 милиона лв.

Разследването по случая стартира журналистът Спас Спасов през 2019 година във връзка решението на държавното управление на Бойко Борисов да отпусне 220 млн. лв. на Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура " за удълбочаване на плавателния път в цялата акватория на пристанище Варна.

Вместо да провежда социална поръчка ДППИ разпорежда активността посредством " ин-хаус възлагане " на " Транспортно строителство и възобновяване " (ТСВ ЕАД). Въпросното сдружение обаче не прави и не разполага с потенциал за осъществяване на драгажни действия за увеличение на дълбочината на морски пътища и предоставените му услуги не са предмет на неговата активност. Основната активност на ТСВ ЕАД е реорганизация на жп пътища, ремонт, настоящо поддържане, изкопно-насипни работи за нови жп линии, трамвайни и тролейбусни линии.
 Снимка 568642
Източник:

Поради неналичието на потенциал ТСВ ЕАД превъзлага активността на консорциума " Европейски Съюз Билд ", като подписва контракт на стойност 393 милиона лв., от които досега са платени съвсем 370 милиона. Вместо от " Европейски Съюз Билд " в последна сметка активността във Варненското пристанище е осъществена от профилирани съветски кораби дълбачки, благосъстоятелност на компанията " Гидрострой ", записана в Калининград. Липсва обществена информация за контракта, подписан сред ТСВ ЕАД и " Европейски Съюз Билд ", както и за контракта сред " Европейски Съюз Билд " и " Гидрострой ". Нещо повече, 100 % държавното ТСВ ЕАД отхвърля информация за тези контракти даже на принципала си - министъра на превоза.

И ТСВ ЕАД на собствен ред нарушава Закона за публичните поръчки, като подписва контракт с консорциума " Европейски Съюз Билд " още веднъж без да провежда социална поръчка.

Такава инспекция е още по-наложителна поради данните в общественото пространство за това, че липсва техническа опция за довеждане докрай на удълбочаването на канала , оповестяват от АКФ. Проектът не включва удълбочаване на входа на канала, при Аспаруховия мост, нито удълбочаване на кейовите места при пристанището, които изискват правене на планове по брегоукрепване и в допълнение финансиране, допълниха от антикорупционния фонд.

" Сезираме министъра на вътрешните работи, като настояваме да бъдат събрани доказателства и да се откри дали са налице нарушавания или закононарушения във връзка със посочените условия " , декларира Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд.

Той добави, че ще бъде сезирана и Сметната палата за осъществяване на цялостен финансов одит.
 АКФ е изпратил 15 сигнала за нарушавания за 294 милиона лв.
АКФ е изпратил 15 сигнала за нарушавания за 294 милиона лв.

АДФИ е назначила ревизия единствено по 8 сигнала за 5 години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР