Антикорупционната комисия, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, предлага

...
Антикорупционната комисия, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, предлага
Коментари Харесай

Комисията Цацаров против въвеждането на екостикери за колите

Антикорупционната комисия, ръководена от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, предлага да отпадне въвеждането на новите екостикери за колите. Това може да стане с смяна в Наредба № Н-32 от 16.12.2011 година за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства. Предолжението е изпратено до служебния транспортен министър Георги Тодоров.

КПКОНПИ упорства да се регистрира опцията за потребление на към този момент построените системи за автоматизирано различаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в региона на осведомителните технологии, с цел да се сведат до най-малко обществените разноски и разноските на притежателите на МПС, като по този начин се избегне и дублирането на системи.

Измененията в Наредба № Н-32 влиза в действие от 12 юли, а тези за обезпечаване на връзка сред осведомителната система на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация ” и контролно-измервателните уреди в пунктовете за механически прегледи - от 12 януари следващата година. Най-общо тази нормативна уредба планува:

- вкарват се условия за категоризиране на МПС в пет еколотични групи;

- определянето на екологичната група се прави по време на периодическия обзор за инспекция на техническата редовност, посредством премерване на излъчванията от отработените газове, като се планува в знака за преминат обзор да има вграден идентификатор, допускащ четене и запис на информация от огромна отдалеченост, включително и информация за екологичната група на моторното транспортно средство (т.нар. екостикер);

- основават на условия за автоматизирано въвеждане в осведомителната система за електронно вписване на осъществените периодически прегледи на данните, получени от средствата за премерване (газоанализатор, димомер и стенд за премерване на спирачните сили) при осъществените по време на прегледа измервания;

- вкарва се условие контролно-техническите пунктове да бъдат оборудвани с техническо средство, което да може да чете информацията от знака за механически преглед;

- с техническо средство ще бъде допустимо прочитане на данните от знака за механически обзор (от „ екостикера “) от разстояние.

Анализ на комисията " Цацаров " е посочил, че рискът от влизане в действие на промените в наредбата се показва в евентуално неефективно разходване на обществен запас, нецелесъобразност от въвеждането на така наречен „ екостикер “ и в допълнение увеличение на разноските за жителите и бизнеса. Не се оспорва нуждата от изгодите от ограничение на придвижването на моторните транспортни средства, които отделят високо количество нездравословни излъчвания в избрани зони на обитаемоте места.

По информация от формалната интернет страница на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ за изработването на „ Знак за периодически обзор за инспекция на техническата редовност на ППС “ („ екостикер “) при годишен тираж от 1 500 000 бр. е заложена единична цена от 6,80 лева Това удостоверява разпознатия риск от разходване на забележителен размер обществени средства. Отделно би трябвало да се вземат поради и всички други разноски по въвеждане в деяние на цялостната система за идентификация и надзор. Вместо това може да се употребяват към този момент построените системи за автоматизирано различаване на регистрационните номера, както и съществуващите решения в региона на осведомителните технологии, с цел да се сведат до най-малко обществените разноски и разноските на притежателите на МПС, показват от комисията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР