Антикорупционната комисия образува производство за установяване на конфликт на интереси

...
Антикорупционната комисия образува производство за установяване на конфликт на интереси
Коментари Харесай

КПКОНПИ проверява ректора на Техническия университет в София за конфликт на интереси

Антикорупционната комисия образува произвеждане за определяне на спор на ползи против ректора на Техническия университет в София проф. Иван Кралов. Комисията беше сезирана от министъра на образованието Николай Денков.

Причината - професорът е разписвал самичък на себе си спомагателни бонуси към заплатата, а съгласно правилника това е трябвало да направи ръководителят на Общото заседание.

След сигнал от чиновник на Техническия университет в София, на 7 януари 2022 година министър Николай Денков разпорежда одит във висшето учебно заведение. Одитът, възложен по Закона за достъп до социална информация на новинарския уебсайт " OffNews " демонстрира, че за два месеца и 10 дни, от първи ноември 2021 година до 10 януари 2022г., във висшето учебно заведение са раздадени като
бонуси към заплатите близо 3,5 млн. лв.. В описите на лицата с бонуси попада и ректорът проф. Иван Кралов.

" При инспекцията се откри, че има хонорари, които той е дал на себе си, в случай че мога да го кажа по най-простия метод, това е причина за спор на ползи, сходен случай имаше преди този момент в различен университет и такава е практиката, би трябвало да бъдат изпратени към комисията за инспекция дали има подобен спор на ползи ", сподели проф. Денков.

Извадки от одита демонстрират, че да вземем за пример на 11 ноември 2021 година година, на 88 преподаватели са платени 179 000 лв., от тях 4800 ректорът е подписал за себе си.

" Важен е правилото. В случая според правилника би трябвало, когато се изплащат средства към ректора, те да бъдат подписани от ръководителя на Общото заседание на университета, в тази ситуация това не е направено. Раздаването на такива
бонуси, в случай че желаете ги наречете, в края на годината е нещо, което е обикновено във висшите учебни заведения, във компаниите, там където има спестени средства, тъй че тук няма някаква особена тематика, тематиката е обвързвана с това, че би трябвало неговите хонорари да са подписани от ръководителя на Общото заседание ", сподели Денков.

КПКОНПИ разгласи, че на 9 февруари е формирано произвеждане за определяне на спор на ползи против проф. Кралов в качеството му на разположение заемащо висша обществена служба.

Комисията ще се произнесе има ли нарушаване в открития от закона период. От пресцентъра на Техническия университет през днешния ден споделиха за " По света и у нас ", че проф. Кралов ще разяснява случая откакто завърши инспекцията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР