Античен предмет, който има аналог само в колекцията на Лувъра,

...
Античен предмет, който има аналог само в колекцията на Лувъра,
Коментари Харесай

Варненски археолози откриха уникален античен предмет

Античен предмет, който има аналог единствено в сбирката на Лувъра, откриха варненски археолози. Находката е открита при разкопките на част от светилището на Античния Одесос, сподели за Радио Варна Елина Мирчева, организатор и археолог към Археологическия музей във Варна. 

" Съдът, който най-вече ни зарадва е един червенофигурен аскос. Успяхме да намерим огромна част от парченцата и като пъзел да си го подредим. В момента неговата степен на непокътнатост разрешава да се направи реституция и да бъде експониран. Този монумент в действителност е необичаен. Той е от началото на V век преди Христа и може би няма аналог, най-малко в нашата сбирка, само че и в България няма аналог на тъкмо този вид съд. Такъв е бил открит в Аполония Понтика, само че при започване на XX в. и понастоящем е част от сбирката на Лувъра. “

Аскосът е съд за течности, направен от глина. Прилича на дребна манерка с ръкохватка, единствено че е кръговиден и има чучур, който за жалост не е непокътнат, изясни Елина Мирчева.

Уникалното, обаче, е не самият предмет, а ритуалната яма, в която е открит, акцентира Елина Мирчева. Тя уточни, че за първи път варненските археолози, които изследват светилището на Одесос, попадат на структури, които не са наранени от времето. Това се случва на обект, който се намира на кръстовището на бул. " Приморски " с ул. " Черноризец Храбър ", където строи частен вложител и при разкопаването за градежа предходната година се откриват незасегнати затворени комплекси.

Като цяло при изследването на ритуалните ями археолозите откриват най-големи количества фрагменти от амфори. Различните видове амфори дават доста информация за комерсиалните връзки и желанията на популацията на античния град. Повечето печати, които са намерили са от остров Тасос, само че има и от Хераклея и други места, описа още Елина Мирчева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР