Антибиотици за деца и възрастни, както и много от противогрипните

...
Антибиотици за деца и възрастни, както и много от противогрипните
Коментари Харесай

Сериозен недостиг при лекарствата за грип и антибиотиците в Пловдив

Антибиотици за деца и възрастни, както и доста от противогрипните препарати липсват по аптеките в цялата страна. Пловдив също не изостава и дефицитът на лекарствени артикули се задълбочава от ден на ден. Причината по тази причина е, че търсенето им тази година е двойно по-голямо спрямо декември 2021 година.
Прочетете още
Към този миг на пазара липсват 23 антибиотични суспензии за деца от общо 42. В аптеките няма всички пет типа Аугментин, четири типа Амоксиклав, Азатрил, Бисептол, Зинат, Медоклав, Панцеф, Цефаклор, Валдоцеф и други В цяла Европа сиропните форми на парацетамакс и ибупрофен липсват.

„ Вярно е, че има огромен недостиг на лекарствени артикули в Пловдив. Каквито са неналичията за цялата страна, такива са и тук. Не са налични огромна част от антибиотиците, както за деца, по този начин и за възрастни, на други артикули, които се употребяват за респираторни инфекции. Дефицитите в аптеките се задълбочават и те не могат да се оправят, тъй като няма доставки. Когато няма доставки се търсят други различни решения. За част от продуктите решението е в случай че друга компания е записала артикул с еднообразно наличие, той да се размени. За друга част няма такава опция и се прави смяна в лечението ”, съобщи притежател на аптека и ръководител на Регионалната фармацевтична гилдия в Пловдив Димитрия Стайкова.

Тя изясни, че комбинирани проби за грип и Ковид не са налични, само че такива единствено за Ковид инфекции има на пазара. Няма изчезнали имуностимулатори и витамини.

Стайкова разкри пред медията ни, че от НЗОК са изпратили писма до аптеките, които са получили от компанията, която създава лекарството за диабетици " Оземпик ". В тях излиза наяве, че няма да има доставки на лекарството през месец януари.  Продуктът няма сурогат, има сходни препарати на други компании, само че пациент, който е получил протокол за „ Оземпик ” не може да го смени с друго лекарство.

 „ Ако досега имаше доставки, въпреки и незадоволителни, то за януари не се чакат никакви. За февруари още нищо не се знае ”, заключи тя.

„ Тресиба ” и „ Фиасп ” са налични в аптечната мрежа към този миг.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР