Антарктида би трябвало да е едно наистина студено място. Средната

...
Антарктида би трябвало да е едно наистина студено място. Средната
Коментари Харесай

Нови снимки на NASA показват шокиращата скорост, с която ледовете в Антарктида се топят

Антарктида би трябвало да е едно в действителност студено място. Средната температура на централната област на покрития със сняг континент е -57 ° . Дори по крайбрежието междинните стойности са към -10 ° .

На 6 февруари обаче бе записана най-горещата температура изобщо – 18.3 ° . Тя би даже предходния връх от 17.5 ° , подложен на 24 март 2015-а.

Тази гореща вълна продължи близо една седмица и фотоси, направени на о-в Игъл от инструмента Operational Land Imager на спътника Landsat 8 на NASA, демонстрират шокиращите последствия.

На фотосите нагоре може да видите трагичното понижаване на леда и снега по северния край на Антарктическия полуостров. На по-късния кадър се виждат огромни площи гола земя, както и яркосини езера от разтопен лед в центъра на острова.

О-в Игъл е единствено на около 40 км от аржентинската изследователска база Есперанса, която записва евентуално рекордно високата температура на 6 февруари. Според климатичните модели на NASA островът е достигнал максимално разтопяване - около 2.5 см - в същия ден, което води до загуба от 10 см общо за интервал от една седмица.

Остров Игъл загуби към 20% от насъбрания си сезонен сняг единствено за този интервал, оповестява NASA.


Горещата вълна в Антарктида е забележима на тази карта, която демонстрира температурите в целия полуостров на 9 февруари 2020 година Картата демонстрира температурата на въздуха на 2 метра над земята. Най-тъмните червени зони са там, където моделът демонстрира температури над 10° C. Източник: NASA Earth Observatory

" Не съм виждал до момента да се появяват това бързо езера от разтопен лед в Антарктида ", споделя Маури Пелто, глациолог от колежа Никълс в Масачузетс, в известието на NASA в петък. " Наблюдавани са сходни събития в Аляска и Гренландия, само че нормално не и в Антарктида. "

Според Пелто този тип бързо размразяване се предизвиква от устойчиви температури доста над точката на заледяване, съвсем нечувано събитие в Антарктида до 21 век, което става все по-често през последните години.

" Ако мислите, че това едно събитие през февруари не е толкоз значимо, по-важно е, че тези събития идват все по-често ", разяснява Пелто.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР