Антарктическият лед е покривал по-малка площ през февруари в сравнение

...
Антарктическият лед е покривал по-малка площ през февруари в сравнение
Коментари Харесай

Антарктическият морски лед покрива рекордно малка площ

Антарктическият лед е покривал по-малка повърхност през февруари спрямо когато и да било в хода на измерванията.

Това европейската работа за климатични промени Copernicus (С3S), съгласно която ледената завивка заема 34% под междинната повърхност за този месец. Изводът се отнася за всички 45 години, откогато се събират сателитни данни, съгласно шефа на C3S Саманта Бърджес.

Това е втора поредна година с сходен връх. На 16 февруари повърхността на океана, покрита от лед към замръзналия континент, се е свила до 2.09 млн. кв. км - без аналог от началото на измерванията. Рекордно ниски са и съгласно Съединени американски щати - 1.79 млн. кв. км, само че съгласно европейската организация има разлики в методите на премерване.

Освен стабилността на антарктическата система, това може да има рискови последствия и за международното морско ниво.

 " Антарктида се топи откъм дъното " и това трансформира бъдещето на Земята

Топенето на морския лед също по този начин форсира световното стопляне: към 90% от силата на Слънцето, която доближава до него, се отразява и се връща в космоса. Водата на Южния океан, назад, гълтам съвсем същото количество сила.

 Антарктическият морски лед покрива рекордно дребна повърхност

И Северният, и Южният полюс са се затоплили с близо 3 градуса по Целзий спрямо равнищата от края на 19 в. или три пъти над междинните стойности на световно равнище.
Разликата е, че в случай че арктическият лед понижава с по 3% на година без съществени вариации от десетилетия, площта на антарктическия оставаше относително непрекъсната, макар сезонните флуктуации. Ситуацията се трансформира едвам в последното десетилетие. През 2020 година Антарктика мина и през първата си " гореща вълна ".
В обявата на C3S се показва и че зимата е " втората най-топла в историята на Европа ", като над Източна и елементи от Североизточна Европа междинните температури са надалеч над междинните стойности за сезона.

 Рекордни горещи талази удрят по едно и също време Антарктида и Арктика: какво ги движи Рекордни горещи талази удрят по едно и също време Антарктида и Арктика: какво ги движи

На запад и югоизток в същото време зимата е доста по-суха от нормално.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР