Аномално ниските температури и силните снеговалежи в Европа продължават да

...
Аномално ниските температури и силните снеговалежи в Европа продължават да
Коментари Харесай

Рокордно ниски температури в Европа

Аномално ниските температури и мощните снеговалежи в Европа не престават да основават проблеми на жителите, а на някои места са регистрирани и температурни върхове.

Най-малко 54 са жертвите на студа, а изобилните снеговалежи сковаха летища и пътното придвижване, съобщи Франс прес. По данни на Агенция Франс Прес умрелите в резултат на студовете са най-вече в Полша - 21 души. В Чехия жертвите са шест, в Литва - пет, във Франция и в Словакия - по четири, минимум три в Испания, по две в Румъния, Сърбия и Словения, и по един човек - в Холандия, Англия и Швеция. Много от умрелите са бездомници.

Няма бедстващи български жители поради тежката метеорологичната конюнктура в някои елементи на Европ, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

По-голямата част от българите, които бяха блокирани на разнообразни летища в Европа поради анулирани полети, към този момент са в България. Дипломатическите задачи на България в Париж, Лондон и Рим не престават да оказват нужното подпомагане на сънародниците ни, които след анулирани полети в последните няколко дни се чака да отпътуват към родината в границите на днешния и утрешния ден.

Заради мощни ветрове, значителни снеговалежи, заледявания, съществени усложнения в транспортния трафик и прекосяването на редица летища в Европа и по света към режим на работа в зимни условия, Министерство на външните работи предлага на българските жители да ревизират авансово настоящата информация за своите полети със съответната самолетна компания, както и да плануват в допълнение време за пътуването си до летището на тръгване.

Най-студеният ден от седмицата, до -20 градуса през март

Във Фолдал, Южна Норвегия, мериха до минус 42 градуса. Норвежката държавна радио и телевизионна компания заяви, че такива температури тази зима до момента не са отбелязвани. Еспен Мусенг от локалната власт във Фолдал сподели, че макар студа образователните занятия не са били анулирани.

В различен норвежки град – Ставангер, поради студа за неопределен срок е затворена най-старата катедрална черква в страната, издигната в средата на 12 в. Там са разтревожени за опазването на дърворезбата, органа и други детайли от храма, които са на 500 години.

Местни медии оповестяват, че поради огромните студове най-дефицитна стока в магазините са станали дървата за огрев. Местни снабдители на дървен материал не съумяват да удовлетворят внезапно нарасналото търсене.

ВИЖТЕ КРАСОТАТА НА ЛЕДЕНА ЕВРОПА В СНИМКИ

Очаква се температурите в Румъния да останат ниски в петък и в събота, и да доближат тук-там до минус 25 градуса

В столицата Букурещ и в други 29 окръга е разгласен оранжев код за студено време до петък вечерта. Училищата в Букурещ и още осем окръга остават затворени цялата седмица.

Две автомагистрали и седем национални пътища останаха затворени през днешния ден за придвижване в Румъния поради неподходящи метеорологични условия и натрупалия сняг. Затворени са автомагистрала А2 от Букурещ до Констанца, и автомагистрала А4 - сред Овидиу и Аджиджа, както и седем национални пътища, най-вече в източна и южна Румъния. На доста места са въведени ограничавания за тежкотоварни коли. Анулирани бяха и над 100 влака.

Червена, най-висока степен за рисково време е оповестена в югозападна Англия и в южните региони на Уелс

поради атлантическата стихия „ Ема” и антициклона „ Звярът от Изтока”. Червеният код ще бъде в действие до петък. Заради продължаващите снеговалежи и мощен вятър в Уелс образователните занятия допълнително от 700 учебни заведения са анулирани.

Военнослужещите от английската войска бяха включени в оказването на помощ на службите за изключителни обстановки в графство Линкълншър, където непрекъснатият снеговалеж откъсна от външния свят някои селища и блокира множеството пътища.

Обилни снеговалежи и поледици блокираха редица пътища в Южна Франция

Най-тежка е ситуацията в департамент Еро и в просторен регион към град Монпелие. От сряда вечерта там е натрупал сред 30 и 50 см. сняг, което е извънредно за Южна Франция. Стотици хора, пътували по автомагистралата към Испания, бяха принудени да прекарат нощта в колите си. Местните управляващи незабавно отвориха 25 приемни центрове за пасажери и в тях бяха настанени 1 400 души.

В 37 департамента на Франция – в южната, северната и северозападната част на страната, чак до границата с Белгия и Германия, от сряда е в действие оранжев код за рисково време. Той е обвързван освен със мощни снеговалежи, само че и с поледица и с заплаха от наводнения. В огромни департаменти като Еро, Тарн, Гар и Буш дьо Рон мощни снеговалежи нарушиха в четвъртък елекстроснабдяването на 10,8 хиляди семейства.

Студ и сняг сковаха и Северна Италия,

сняг валя във Флоренция, Милано и Генуа, Торино, Болоня, Парма, както и в огромна част от северната област Венето. Студът и снегът усложняват придвижването на железниците. В областите Лигурия, Пиемонт, Венето, Емилия Романя и Тоскана 30% от влаковете не се движат.
 Милано, Италия Милано, Италия
След снеговалежите в южната част на Италия – в Неапол и покрайнините, в четвъртък учебните заведения останаха затворени. Остава затруднено придвижването по шосейните пътища, най-много в централната част на Апенините.

Най-чудато наподобяват затрупаните със сняг плажове по Тиренското и Адриатическото крайбрежие. В доста райони температурите са с 10-12 градуса под междинната норма за сезона.

За още настоящо и любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР