Анкетно проучване сочи, че 45% от фирмите биха финансирали партиите,

...
Анкетно проучване сочи, че 45% от фирмите биха финансирали партиите,
Коментари Харесай

Проучване: Половината фирми искат да финансират партиите, но се притесняват от натиск

Анкетно изследване сочи, че 45% от компаниите биха финансирали партиите, а 74% от участвалите в допитването считат, че понижената на 1 лев на глас дотация ще бъде обезщетена с пари от бизнеса. Това демонстрират данни от изследване, извършено измежду членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и изпратено до медиите. Проучването е направено в интервала 28 юни-3 юли 2019 година, т.е. преди окончателното приемане на текстовете в Изборния кодекс, с които размерът на дотацията бе редуциран до 1 лев на глас, получен на изборите.

Отговорилите, че биха финансирали партиите обаче споделят, че биха го създали при избрани условия - да има по-голяма бистрота на предоставяните средства, както и на разходването им и да се криминализира приемането на суми с неразбираеми източници.

В същото време 46% от интервюираните се тормозят от финансиране на бизнеса от партиите, тъй като считат, че по този начин ще бъдат обект на напън от партиите и тъй като избрани компании ще бъдат покровителствани.

Според 75% от компаниите, при 1 лев дотация на глас партиите ще усъвършенстват структурите си и ще станат по-ефективни.

Около 60% от фирмите виждат като резултат при понижаване на дотациите на 1 лева изгубване на дребните партии и оставане единствено на огромните партийни структури.

В същото време бизнесът, членуващ в организацията, вижда редица преимущества на орязаната дотация: ограничение на участието в партиите по фамилен ред, понижаване на зависимостта от гласоподавателите, минимизиране на разноските за несвойствени действия, по-стриктен вътрешнопартиен надзор.

В анкетата членовете на БТПП оферират да се обърне внимание и на други средства за финансиране на партиите – по-голям членски импорт и даване на рационални рекламни пакети преди изборите.

Участници в анкетата считат, че финансовата поддръжка за партиите би трябвало да идва от членовете или симпатизанти с персонални средства, като партиите следва да печелят хората с концепциите си. Като резултат от съкращаване на дотацията партиите виждат и основаването на по-конкурентна среда – тъй като те няма да разчитат на пари от страната.

67% от интервюираните споделят визията, че когато партиите са финансирани от компаниите или Неправителствени организации, то би трябвало да има закрепен оптимален размер. Таванът да е избрана сума, само че да не е обвързвана с размера на компанията или оборота.

72% са срещу финансирането да е избран % от оборота или приходите на фирмите, 62% са срещу финансирането да се прави на база на размер на компанията (микро, малко, приблизително или огромно предприятие).

63% декларират, че размерът на дотацията за партиите би трябвало да бъде 1 лев на глас, а 78% поддържат въвеждането на предели за финансиране. Решението за понижаване на дотациите е положително, само че ще има търсения резултат единствено в случай че има по-затегнат надзор, тъй като от анкетата си личи мнението на бизнеса, че заплащанията " под масата " ще останат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР