Анкета, проведена от Искра.бг, разкрива, че значително мнозинство от българските

...
Анкета, проведена от Искра.бг, разкрива, че значително мнозинство от българските
Коментари Харесай

Анкета на Искра.бг: „За“ и „против“ въвеждането на смъртното наказание за тероризъм

Анкета, извършена от Искра.бг , разкрива, че доста болшинство от българските жители – 98%, поддържат въвеждането на смъртно наказване за лица, взели участие в терористични актове . Този впечатляващ резултат акцентира позицията на хората, когато става въпрос за тероризъм.

Защо хората са „ За “ смъртно наказване? Подкрепата му нормално се основава на следните причини:

Отмъщение и правораздаване – доста хора виждат в смъртното наказване средство за постигане до правдивост, осигуряващо законна ретрибуция за дейностите на терористите.
Превантивен резултат – смъртното наказване се вижда като прийом да се предотвратят бъдещи терористични актове.
Окончателна сигурност – смъртното наказване отстрани всякаква опция наказаните терористи да продължат да съставляват опасност за обществото.

Въпреки мощната социална поддръжка, съществуват съществени контрааргументи :

Морал и нравственос – главен мотив срещу смъртното наказване е въпросът за моралността на умишленото лишаване на човешки живот от страната.
Риск от неточност – опцията за правосъдни неточности, водещи до непозволено екзекутиране на почтени, е необратима и непоправима.
Съмнителен предпазен резултат – няма безапелационни доказателства, че смъртното наказване има по-силен резултат върху евентуалните нарушители от доживотния затвор.
Нееднакво използване – исторически данни демонстрират, че смъртното наказване постоянно се ползва по метод, който може да засегне незаслужено избрани обществени групи или малцинства.

Дебатът за смъртното наказване за терористични актове в България отразява дълбоките разделения в обществото по въпроси на морала, етиката и правораздаването . Въпреки мощната социална поддръжка, както сподели анкетата на Искра.бг, значимо е да се вземат поради и сериозните морални, етически и на практика въпроси, които съпътстват потреблението на смъртното наказване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР