Анкара. Турция разкритикува безпочвените“ обвинения на Гърция направени, заради отбелязването

...
Анкара. Турция разкритикува безпочвените“ обвинения на Гърция направени, заради отбелязването
Коментари Харесай

Anadolu Agency: Турция и Гърция си размениха обвинения и остри критики заради събитията в Кипър от 1964-та година

Анкара. Турция разкритикува „ безпочвените “ обвинявания на Гърция направени, поради отбелязването от непризнатата Севернокипърска турска република на събитията от 1964 година, предава Anadolu Agency.
Според Турция, изказването на гръцкото външно министерство „ съдържа обвинявания по отношение на поддръжката, която Турция е дала като родно място и поръчител на смелата и благородна битка на турските кипърци през 1964-та против обединяването с Гърция “.
Турското Министерство на външните работи съобщи, че при тези исторически събития, турците в Северен Кипър, са се защитавали против „ гръцките аспирации и опитите за етническо пречистване от страна на гръцките кипърци и гърците “.
„ В продължение на доста години, гръцките кипърци и гърците започнаха всякаква вероятни средства за пропагандиране на страха и предизвикването на принуждение, за да прогонят турските кипърци от Кипър, посредством етническо пречистване. Това изказване най-вероятно отразява опита да покрият възприятието си на виновност по отношение на тези дейности “, се споделя в турското изказване.
Агенция „ Фокус “ напомня, че външното министерство на Гърция в изказване разкритикува метода, по който Турция показва събитията от 1964-та година. Тогава 18 кипърски турци умират в Еренкьой, биейки се против кипърските гърци. Причината за кипърското нахлуване против Еренкьой е, че Турция въоръжава и разполага там 500 локални доброволци.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР