Анкара. Президентът на Турция и генерален председател на еднолично управляващата

...
Анкара. Президентът на Турция и генерален председател на еднолично управляващата
Коментари Харесай

ДХА: Ердоган пристигна в партийната централа на национално-ислямистка партия – търси подкрепа за изборите

Анкара. Президентът на Турция и общоприет ръководител на еднолично ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган дойде в централата на Партията „ Велик съюз ” (ПВС), съобщи осведомителната организация Догу хабер ажансъ (ДХА). Прокуратура на въоръжените сили е втората националистическа групировка в Турция с подчертана ислямистка устременост. Ердоган ще търси поддръжката на Прокуратура на въоръжените сили за идните на 24 юни общи и президентски избори. Пред партийната централа турският президент бе посрещнат от водача Мустафа Дестиджи, показва още ДХА.

Агенция „ Фокус ” напомня:

Още преди насрочването на предварителния избор на 24 юни, ПСР и главната националистическа и парламентарно показана Партия на националистическото придвижване (ПНД) с водач Девлет Бахчели, подписаха избирателен Президентски съюз. Турският Меджлис узакони този съюз сред ислямисти и националисти на 13 март т.г. Сега явно към него публично се причислява и друга националистическа групировка - въпросната Прокуратура на въоръжените сили.
Никак не е инцидентно, че един от основните съветници на Ердоган е Ялчън Топчу. Той е характерен представител на ислямисткия турски шовинизъм – ръководещата сега идеология в югоизточната ни съседка. Бил е общоприет секретар (от 2007 год.) и водач (от 2009-та – също в продължение на 2 години) на същата Прокуратура на въоръжените сили.
През 2015 год. за малко време е във краткотрайното държавно управление на Ахмет Давутоглу (в интервала сред постоянните и изключителните избори) като самостоятелен министър на културата.
От януари 2016 год. е консултант на Ердоган. Като подобен стана прочут с апела си към Меджлиса да бъде преразгледано участието на Турция в НАТО. Това стана след скандал (или търсена и провокирана провокация) с фотографии на Ердоган и на Ататюрк по време на военно обучение в Норвегия в края на м.г.

Превод и редакция: Георги Димов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР