Анимацията и нейните герои често са използвани по време на

...
Анимацията и нейните герои често са използвани по време на
Коментари Харесай

Анимационните герои, които служиха в армията

Анимацията и нейните герои постоянно са употребявани по време на Втората международна война не просто като агитация, а като средство за повишение на морала на изтощения от войната народ. След като се нагърбват с тази задача доста от обичаните ни анимационни герои към този момент са ветерани от американската войска. Ето седем емблематични героя, които отговarят на служебното си обвързване и „ служат “ в армията на Съединени американски щати.

През април 1943 година Disney пуска късия агитационен филм, Private Pluto. В него кучето Плуто е показано като боец, които служи като армейски редови войник, виновен за запазване на армейското съоръжение. В този късометражен филм за първи път се появяват персонажите бурундуци, Чип и Дейл, които тормозят Плуто.

Кучето първо се пробва да марширува, както е по протокол, само че нещо не съумява да усвои тънкостите на това комплицирано занятие. След това Чип и Дейл вземат решение да употребяват гаубици, с цел да си чупят жълъди, което, несъмнено, започва омраза сред тях и пазача.

Плуто също се появява като моряк във Военноморски сили на Съединени американски щати през 1942 година В този комикс той побеждава нацистки саботьори със своя крайцер.

В анимационното филмче от 1944 година „ Bugs Bunny Nips the Nips “, заекът се озовава на остров в Тихия океан, следен от Императорска войска на Япония. За благополучие на Бъгс Бъни, той е в положение да победи японската войска и да избяга от острова, като се качва на аероплан, който наподобява на Mitsubishi A6M Zero, и в последна сметка намира други американски сили на военен транспортен съд в Атлантическия океан. (Предполага се, че този американски военен транспортен съд е USS Айова).

Този филм в този момент се смята за извънредно абсурден заради расовия му детайл. Всъщност той е неразрешен за обществено гледане от края на Втората международна война поради антияпонските си настроения.

Тъй като Попай е моряк, напълно естествено е той да „ служил “ в армията на Съединени американски щати по някакъв метод по време на Втората международна война. Първоначално той служи като брегова защита на Съединени американски щати до 1941 година, след което облеклото му се трансформира в бялата униформа на флота, допълнена с бяла моряшка шапка. Попай ще остане във военноморска униформа до 1978 година, когато още веднъж е облечен в истинските си облекла, което може би значи, че се е отдръпнал от работа.

По време на Втората международна война анимационните и късометражни филми на Попай постоянно се употребяват за повишение на американския морал. Като моряк, Попай служи като асистент на боцмана, оказва помощ на армията с нейната танкова стратегия и приема идващите новобранци.

Доналд Дък е различен благ персонаж на Уолт Дисни, трансформирал се в родолюбец по време на Втората международна война. Walt Disney Studios прави няколко къси филмчета, които изобразяват Доналд като граждански боец. Когато постъпва в армията, той таи огромни очаквания да стане водач, само че в последна сметка става парашутист.

По време на Втората международна война Доналд съумява да се потвърди като кадърен боец. След като Сърджънт Пиърд го подлага на тежки тренировки, на Доналд е предоставена командна задача в тихоокеанския спектакъл, която той минава удивително добре.

През 1987 година Доналд Дък още веднъж се причислява към армията на Съединените щати, само че този път във флота. Няма обаче доста детайлности за този интервал от живота му.

Бъгс Бъни не е единственият член на бандата Looney Tunes, записал се в армията. Дафи Дък е пуснат зад вражеските линии, с цел да извърши подривни действия, да унищожи нацистката инфраструктура и даже да убие водачи на врага.

Един от най-известните късометражни филми с присъединяване на Дафи е „ Daffy the Commando “ от 1943 година В него той е попада измежду вражеските линии в нацистка Германия, където бяга от (измислен) немски пълководец.

Въпреки че Порки Пиг е прочут със своята свенливост, той е най-хубавият продавач на военни облигации по време на Втората международна война. След aтакaта на Пърл Харбър, един анимационен филм от 1942 година, прочут като „ Any Bonds Today “, включва героите на Looney Tunes Порки Пиг, Бъгс Бъни и Елмър Фъд и предизвиква феновете да си купят военни облигации с едноминутна ария.

В друга къса анимация Порки събира фрагменти за армията и се пробва да насърчи американската общност да поддържа военното произвеждане на танкове и самолети, като в същото време разпространява и работата за армията.

Супермен към този момент е мощно известен, когато Съединени американски щати влизат във Втората международна война през 1941 година Въпреки че той в никакъв случай не е „ механически “ в армията, въпреки всичко се грижи да помогне, когато е належащо.

В комикс от 1942 година, озаглавен „ The Failure “, научаваме за какво Кларк Кент не е признат в армията. Въпреки че е в съвършено здраве, Кент не може да стане боец, тъй като съгласно военния лекаря той е „ кьорав като прилеп “. Тогава Кент осъзнава, че инцидентно е употребявал рентгеновото си зрение, с цел да огледа очната карта в прилежащата стая…

Но въпреки всичко Супермен дава едно рамо, когато би трябвало. Той прави дребни работи за армията на Съединени американски щати, в това число да оказва помощ при доставянето на поща и да поема кухненските отговорности, само че от време на време взе участие и в по-големи задачи, като да вземем за пример да насочва бомби към целите им. Може би фактът, че Кларк Кент взе участие в дребни действия, е трябвало да покаже на американците, че нямат потребност от Супермен, тъй като средностатистическият американски боец може да се оправи с врага.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР