Английският върховен съд (The High Court of Justice) сложи край

...
Английският върховен съд (The High Court of Justice) сложи край
Коментари Харесай

Точка на сагата ”Виваком”, но Косарев ще съди ”ВТБ Кепитъл”

Английският висш съд (The High Court of Justice) постави завършек на разногласието за собствеността на ”Виваком ”. Фирмата на съветския предприемач Дмитрий Косарев ”Емпрено Венчърс ” (Empreno Ventures), претендираща да е мажоритарен акционер в телекома преди закупуването му от Спас Русев, обаче ще може да съди уредника на търга ”ВТБ Кепитъл ”. Твърденията са, че " ВТБ Кепитъл " е нагласила процедурата по този начин, че да бъде извоювана от българския предприемач с финансовата помощ на продавача на телекома поради негови задължения – съветската " Внешторгбанк " (ВТБ).

Това стана ясно от известия на двете страни в разногласието, публикувани през днешния ден.

Първо от " Емпрено " оповестиха, че съдът е излязъл с решение, потвърждаващо правото на съветската компания да съди компанията " ВТБ Кепитъл " поради продажбата на българския телеком. " Емпрено " дефинира това като първа победа в борбата за възобновяване правото на благосъстоятелност във " Виваком ", показва още Медиапул.

Телекомуникационната компания по-късно изясни, че на процедура са отхвърлени като неоснователни претенциите за повреждане на договорката. Допуснати са обаче тези против " ВТБ Кепитъл " - уредник на търга за продажбата на притежателя на " Виваком " поради отложен дълг към съветската " Внешторгбанк ", която в действителност има " ВТБ Кепитъл "

От " Виваком " допълват, че в този момент оповестеното правосъдното решение е дефинитивно и с него отпадат и последните искания, свързани с смяната на собствеността на БТК преди 2 години.

" Пореден съд, в друга пълномощия, удостоверява несъстоятелността на претенциите на " Емпрено " към групата на БТК. Българският съд удостовери на три инстанции (включително от Върховния касационен съд), че " Емпрено " няма съображение да претендира прогласяването на нищожността на документите по отношение на извършената съгласувателна процедура по реда на облигационната емисия, издадена от БТК ", написа в известието на телекома. В него се напомня, че люксембургски съд в средата на януари също отхвърлил исковете и на притежаваната от " Емпрено " " Ел Ай Си Телекомюникейшън " (LIC Telecommunication) към БТК.

В средата на предишния месец беше отхвърлена и следващата тъжба пред Върховния административен съд против решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което бе позволено придобиването на притежателя на " Виваком " " Интер В " (InterV) от " Вива Телеком " (Люксембург) С.А, допълват от " Виваком ".

Спас Русев купи сдружението " ИнтерВ " (InterV), което притежаваше БТК, на търг в Лондон през ноември 2015 година До продажбата се стигна откакто акциите на " ИнтерВ " бяха заложени като поръчителство по заем за 150 млн. евро, провиснал от съветската ВТБ със период за погасяване май 2015 година Това не стана след банкрута на КТБ и Русев победи в аукциона с оферта за 330 млн. евро, много над началната от 180 млн. евро. Българинът бе финансиран от ВТБ с 240 млн. евро за договорката,

Малко преди търга се появи компанията на Косарев " Емпрено ", претендирайки, че има мажоритарния дял от " Виваком " като едноличен притежател на компанията " Ел Ай Си Телекомюникейшън " (LIC Telecommunication), която държи 43.3% от компанията " В Телеком Инвестмънт " (V Telecom Investment S.C.A) – притежател във " Виваком ". LICT преди този момент се споделяше SHCO 79 и бе благосъстоятелност на мажоритарния притежател на КТБ Цветан Василев, само че той я продал на Косарев, откакто от договорката за " Виваком " се отдръпна предприемачът Пиер Луврие, настояват от " Емпрено ". Общо " Импрено " имала 76.6% от акциите в сдружението, като останалата част е посредством " Ти Си - Ай Ем И " (ТC-IME), имала 33.3% по силата на контракт за суап на обща възвръщаемост (Total Return Swap/TRS) с " Крушър Инвестмънт Лимитед " (Crusher Investment Limited). Това сдружение е дъщерно на ВТБ и не върнало акциите на " Виваком " на TC-IME и траяло да упражнява правата си на глас, което в последна сметка довело до провеждането на нагласения търг, изясняват от " Емпрено ".

Във връзка със незабавната продажба на БТК от ВТБ за споразумяване на изискуемия провиснал от съветската банка заем за 150 млн. евро при цялостен залог на телекома, от компанията на Косарев настояват, че " ВТБ Кепитъл България " блокира одобряването на оферти за рефинансиране на този дълг от трети лица.

Според " Емпрено " оповестеният конкурс за продажба на БТК е непрогледен, организира се от ВТБ в спор на ползи и се употребяват държавни пари за нелегално усвояване и преодоляване на " Виваком ". Именно този търг се пробва да събори в съда Косарев, до момента в който ВТБ оспорва справедливост за предявяване на тези искове.

Сега оповестеното от " Емпрено " решение на Английския висш съд на процедура разрешава воденето на правосъдно дело против " ВТБ Кепитъл ".

" Доволни сме, че съдията сподели на ВТБ, че ще им се наложи да обяснят в процеса какво се е случило по време на този нагласен търг, за какво ни отстраниха по този начин; за какво ни излъгаха по този начин; и за какво разрешиха сдружението да бъде продадено на самите тях за сума, представляваща дребна част от действителната му стойност ", разяснява Дмитрий Косарев в разпратеното до медиите известие. " С неспокойствие чакаме стадия на разкрития в процеса, в който ВТБ и високопоставените ѝ чиновници ще бъдат задължени да покажат всички документи, в това число електронната преписка, и да обяснят по какъв начин са направили противозаконното и враждебно придобиване на " Виваком ", където бях мажоритарен акционер ", добавя съветският предприемач.

В делото си против ВТБ и останалите обвинени " Емпрено " и " Ел Ай Си Телекомюникейшън " упорстват, че търгът е нагласен и в него взе участие консорциум, воден от ВТБ и включващ обособени високопоставени чиновници на банката, свързани с нейните сдружения " ВТБ Кепитъл " и " ВТБ България ", а Спас Русев е придобил акциите на " Виваком " на мощно занижена цена – над три пъти под справедливата им пазарна стойност.

Според телекома обаче към този момент въпросът с развалянето на договорката е завършен и повече Косарев не може да има искания за собствеността на сдружението.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР