Англия и Шотландия ще отбележат 150 години от началото на

...
Англия и Шотландия ще отбележат 150 години от началото на
Коментари Харесай

Шотландия и Англия ще отбележат 150-ата годишнина от първия мач между националните си отбори

Англия и Шотландия ще отбележат 150 години от началото на най-старото футболно съревнование в историята с другарски мач на стадион " Хемпдън Парк " следващата година. Мачът е плануван за 12 септември 2023 година и ще има характера на юбилеен дуел. Първата среща сред двете страни се играе през ноември 1872-ра година на тогавашния стадион " Хамилтън Крешчънт " и публично е приета от ФИФА като първи дуел сред национални тимове в историята. Ако би трябвало да се съблюдава традицията, мястото на такава среща е сега, само че Световното състезание в Катар трансформира събитията. 

Мениджърът на британския народен тим Гарет Саутгейт съобщи: " Всеки мач с Шотландия е специфичен. Предполагам обаче, че този ще бъде още по-вълнуващ, запаметяващ се и специфичен, защото отбелязва подобен значим миг. Разбира се, ние и Шотландия сме най-старите противници в историята и пристрастеностите на " Хемпдън Парк " ще бъдат допустимо най-силни. Но този празник е доста по-голям от нашите две народи, тъй като ще отпразнуваме 150 години интернационален футбол ". 

Това ще бъде 116-и мач сред двете страни, като последният сред тях беше на Евро 2020 в група D и приключи без голове. Срещата се състоя на 18-и юни предходната година на " Уембли ", като 0:0 беше резултатът и от първия мач в историята. 

От своя страна селекционерът на Шотландия Стив Кларк сподели: " Този дуел е записан в историята на международния футбол – първият по рода си интернационален футболен мач. И ще бъда горделив да повеждам тима ни на " Хемпдън " като част от честванията на 150-ата годишнина на нашата селекция. Тази нова глава в най-старото съревнование във футбола ще бъде специфичен миг и за нашите играчи, и за нашите последователи след последното 0:0 на Евро 2020 ". 

Президентът на Шотландската футболна асоциация Род Петри също няма самообладание да пристигна момента за дуела: " Гледаме напред към шанса да посрещнем Англия на " Хемпдън Парк " и да честваме едно от най-старите съперничества сред футболни тимове сега, когато ще отбележим и 150 години шотландски футбол. Нямам подозрение, че този мач занапред ще завладее въображението на последователите ни и те ще бъдат също толкоз отдадени на идващите мачове през идната календарна година ", сподели още шефът на шотландския футбол.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР