Ангел Джамбазки в село Ситово: “Преди всичко човек трябва да

...
Ангел Джамбазки в село Ситово: “Преди всичко човек трябва да
Коментари Харесай

ВМРО в Ситово за 110 г. от Балканската война

Ангел Джамбазки в село Ситово: “Преди всичко човек би трябвало да бъде добър български патриот, родолюбец и националист “

Евродепутатът Ангел Джамбазки и Александър Сиди бяха посетители на обичайния събор на село Ситово, община Родопи. Двамата съпредседатели на ВМРО  участваха на  честванията за 110 годишнината от оповестяването на Балканската война в родопското село.

Проливният дъжд не уплаши събралите се на площада в Ситово, където гайди и изстрели на пушки го огласяха. С поддръжката на ВМРО  се състоя историческа възстановка на събитията от 5 октомври 1912 година с присъединяване на Комитет „Родолюбие “, на която Цар Фердинанд и младият Княз Борис  одобриха строя на 23-ти Родопски Полк.

На площада Ангел Джамбазки поздрави участниците  за осъществяването на  възстановката, като акцентира, че такива  трябва да се вършат от ден на ден и по-често и да бъдат подкрепяни както от общинската администрация по този начин и от страната.

„ Така би трябвало да се помни историята, предишното и героизма на нашите братя българи, бранили с кръвта си единството на Отечеството и всеки един българин от Дунав до Бяло море, и от Охридското езеро до Черно море. Вътрешна македонска революционна организация постоянно е подкрепяла и ще продължава да поддържа родолюбиви инициативи, които съхраняват историята и родовата памет. Преди всичко обаче, човек би трябвало да бъде добър български патриот, родолюбец и националист. “- заключи Джамбазки.

Да поздравят ситовци и да бъдат част от техния празник бяха и общинските съветници от групата на Вътрешна македонска революционна организация в ОбС-Пловдив Владимр Кисьов, Стефан Послийски и доктор Иван Црънчев, както и зам.кметът на регион Южен Павел Милушев.

От администрацията на община Родопи участва само зам.-председателят на Общинския съвет Пламен Кабаков, който бе и участник в историческата възстановка дружно със своя наследник Светослав.

Кабаков е някогашен кмет на село Марково и огромен патриот.

По негова самодейност елитът на Вътрешна македонска революционна организация се събра в дребното планинско селце.

Воеводите бяха измежду първите гости на персоналната етнографска колекция на Пламен Кабаков къща-музей „ Еснафска задруга “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР