Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите

...
Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите
Коментари Харесай

Джамбазки сигнализира EK за нарушени права на българите в Молдова

Ангел Джамбазки алармира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова. Причина по тази причина е, че държавното управление на Молдова е взело решение за обединение на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогичен университет в Кишинев . Според водачът на Вътрешна македонска революционна организация, това е директно нарушаване на съглашение сред България и Молдова, тъй като в член 8 е записано, че при взаимно единодушие на двете страни могат да бъдат внасяни промени и допълнения в съглашението, които се оформят с обособени протоколи и са неразделна част от него. Вече алармирах за готвената административна смяна, която ще лиши от самоуправление българската общественост в Молдова , разяснява той.

В писмото си до Комисията Джамбазки отбелязва, че в Молдова живеят към 100 хиляди българи, като натурален техен център в последните 200 години е Тараклия. Смятам, че Европейската комисия е длъжна да излезе със мнение по случая. И затова публично насочих въпроси дали Комисията ще смята това за нарушение на правата на българите и какви ще бъдат дейностите за отбрана на ползите на българската общественост в Молдова, попита той.
 „ Възраждане “ предизвести за рецесия в връзките с Молдова
„ Възраждане “ предизвести за рецесия в връзките с Молдова

Парите, които били отделени за Тараклийския университет към момента не са преведени

Джамбазки разяснява още, че ролята на Тараклийския университет е обвързвана със съхраняването на културната самородност на българската общественост и решението за обединение ще навреди на образа и ролята на образователното заведение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР