Анемията или малокръвието буквално означава намаляване на броя на еритроцитите

...
Анемията или малокръвието буквално означава намаляване на броя на еритроцитите
Коментари Харесай

Какво да ядем при анемия

Анемията или малокръвието безусловно значи понижаване на броя на еритроцитите и намаляване на равнището на хемоглобина в кръвта. В множеството случаи протича като независимо заболяване, само че може да бъде последвана и от някаква друга патология в организма.

При съществуването на анемия смяната в храненето и налагането на избран режим са наложителни. Чрез тях може да се обезпечат разнообразни субстанции на организма, които да засилят производството на разнообразни кръвни кафези.

Най-важното при установяване на храните, които страдащият от анемия би трябвало да приема, е посредством тях да се обезпечи нужното на организма количество желязо. Нужно е и внезапно покачване на потреблението на белтъчини с най-малко 20%.

Те са витално нужни на организма за производството на еритроцити и хемоглобин. От друга страна одобряваните мазнини би трябвало да се лимитират, защото бавят усвояването на желязото. За сметка на тях се усилва приемът на витамини от групата В и на витамин С.

Когато страдате от анемия, яжте най-вече месо, риба, черен дроб, салами (не повече от 200 г на ден и с положително качество), плодове, зелени салати. От напитките се предлагат плодови сокове и чай от шипки. Особено добре въздействат черният дроб и чернодробният пастет.

 Анемия

Основната храна би трябвало да се състои в следното: ориз, овес, пшеница, каши, пудинги, суфлета, зеленчуци – грах, патладжани, салата, маруля, целина, магданоз, карфиол, мазнини – краве масло - 50-60 г, растителни мазнини 15-20 г, кисело-млечни артикули - извара, кисело мляко, айран, яйца, месо - нетлъсто говеждо, телешко, заешко, птиче, нетлъста риба, самун -и бял, и черен, само че не повече от 200-300 г на ден, плодове – портокали, мандарини, лимони, ябълки, кайсии, касис, ягоди, малини, бирена квас, шипков чай с мед, лимонен сок по 50-60 г захар на ден.

Продуктите, от които би трябвало да се откажете, са най-вече шоколад, артикули, съдържащи нишки - бобовите храни и самун от жестоко смляно брашно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР