Андрю Боган, автор на настоящия текст, е молекулярен биолог и

...
Андрю Боган, автор на настоящия текст, е молекулярен биолог и
Коментари Харесай

Нови данни: смъртността от Covid-19 е десетки пъти по-ниска, отколкото се смяташе

Андрю Боган, създател на сегашния текст, е молекулярен биолог и ръководещ сътрудник в Bogan Associates LLC. Материалът е оповестен в The Wall Street Journal.

Мерките против Covid-19 се основават на прогнозата, че болестта ще убие над два милиона американци, в случай че фрапантни ограничения не забавят разпространяването. Моделът приема, че смъртността - делът на инфектираните, които умират от ковид - е сред 1% и 3%. Световната здравна организация разгласява калкулации, че тя е 3,4%.

Някои специалисти към този момент сложиха под подозрение тези калкулации. Те показват, че известните случаи най-вероятно са дребен дял от същинския брой на инфектираните - и по този начин високата смъртност в действителност е пъти по-ниска. Не знаем какъв дял от инфектираните не са били открити поради липса на проби, рестриктивни ограничавания кой да бъде тестват и най-много: голям брой хора, които се заразяват, само че имат леки или никакви признаци.

Нови данни поддържат визията на скептиците - авансово проучване на екип от Stanford, оповестено в петък. Учените вършат проби в Санта Клара, Калифорния на 3 и 4 април. Те изследват 3 300 души за антитела в кръвта им, което демонстрира дали са били инфектирани.

Окръгът, в който пребивавам, е дом на към два милиона души и е в сърцето на Силициевата котловина. Той включва и Сан Хосе, третият максимален град в щата. И има най-големият брой на открити инфектирани в Северна Калифорния.
 Как се отваря стопанска система след рецесията? Германия демонстрира
Как се отваря стопанска система след рецесията? Германия демонстрира

Останалите страни би трябвало да се поучат от метода на страната, която сложи епидемията под надзор

Учените откриват, че делът на инфектираните е неведнъж по-голям от близо общо 1 000-те желание случая по време на проучването. Предварителните резултати сочат, че сред 2,5% и 4,2% от жителите имат антитела против вируса. Това значи сред 48 хиляди и 81 хиляди инфектирани, 50 до 85 пъти повече от разпознатите от управляващите случаи.

Може и да звучи ужасно, само че е страхотна вест. Тя подсказва, че голямата част от хората, които се заразяват с Covid-19, се възвръщат без даже да знаят, че са инфектирани и че смъртността е доста пъти по-малка, в сравнение с управляващите одобряват. На база данните, учените показват, че действителната смъртност е сред 0,12% и 0,2% - по-близо до сезонния грип.

Извън Калифорния също се появяват данни, които поддържат оптимизма. В Ню Йорк проучване на New England Journal of Medicine измежду 215 дами, които влизат за раждане в две лечебни заведения сред 22 март и 4 април, демонстрират, че инфектираните са над 15%. 88% от тях нямат признаци. Това значи, че инфектираните са с 10 пъти повече, в сравнение с се счита за Ню Йорк. А жителите на щата биват тествани надалеч повече, в сравнение с в други области на Съединени американски щати. Това проучване търси единствено дейни инфекции, не към този момент минали.

Подобна е обстановката и в други градове и страни по света: 30 пъти повече са действително инфектираните в Робио, Италия; 10 пъти в Исландия; 14 пъти в Гангелт, Германия; 27 пъти в Дания.Не би трябвало да отхвърляме, че Covid-19 е по-сериозен от грипа: признаците са по-тежки и е по-заразен. Но в случай че политиците знаеха от началото, че смъртността ще е по-близка то тази на сезонния грип, дали щяха да рискуват десетки милиони работни места?
 Подходът на Швеция против Covid-19 към този момент дава резултати
Подходът на Швеция против Covid-19 към този момент дава резултати

Страната доближава плато, а стопанската система надалеч не понася подобен удар
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР