Андромеда - нашият най-близък галактически съсед, крие тъмно минало. Американски

...
Андромеда - нашият най-близък галактически съсед, крие тъмно минало. Американски
Коментари Харесай

Учени: Галактиката Андромеда е погълнала посестримата на Млечния път

Андромеда - нашият непосредствен космически комшия, крие мрачно минало. Американски учени са открили, че въпросната "злокобна " групировка е показала канибализъм и преди към два милиарда години е погълнала "посестримата " на нашата вселена Млечен път, пишат в. "Дейли експрес " и уеб сайтът Енгаджет, базирайки се на обява в сп. "Nature Astronomy ".

За учените не е загадка, че "едри " галактики като Андромеда са склонни да "похапват " околни галактики с по-скромни размери. Именно на този галактически канибализъм солидната вселена дължи халото си от звезди. За експертите обаче е било мъчно да открият какъв брой "жертви " е погълнала Андромеда с течение на времето, нито какъв брой ненаситен е бил гладът й.

Сега, употребявайки компютърни модели, учени от университета на Мичиган са открили, че основна част от външното хало в реалност е формирано от една вселена, безмилостно погълната от Андромеда.

"Астрономите от дълго време учат Местната група - група от над 50 галактики, измежду които Андромеда и Млечния път. За нас беше шокиращо да открием, че нашата вселена е имала посестрима ", споделя Ерик Бел от изследователския екип.

Погълнатата вселена, наречена M32p, е била със солидни размери, отстъпвайки по величина само на Андромеда и Млечния път.

Откритието позволява още една мистерия: за произхода на сателитната вселена на Андромеда, известна като M32. Според учените "странната " спътница в реалност е останка от погълнатата вселена.

Бел добавя шеговито, че проучването дава освен сериозна научна информация, само че и демонстрира какъв брой "подла " е Андромеда. И въпреки на този стадий да няма възможност големият ни неутолим комшия да погълне нашата вселена Млечен път, съгласно учените това все в миналото ще се случи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР