Андрей Янкулов твърди, че никой не е разговарял по тази

...
Андрей Янкулов твърди, че никой не е разговарял по тази
Коментари Харесай

Водени ли са преговори с него, за да стане главен прокурор

Андрей Янкулов твърди, че никой не е разговарял по тази тематика с него 

Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд отхвърли с него да са водени диалози за поста основен прокурор. Името му бе намесено в разногласието сред Делян Пеевски и Христо Иванов, като Пеевски съобщи, че " персонално отказал " на Христо Иванов  " делкането да бъде несъмнено - по какъв начин ще се избере Висшият прокурорски съвет, с цел да бъде определен за основен прокурор неговият съдружник Андрей Янкулов от " Антикорупционен фонд ", а за зам. основен прокурор да бъде определен Сава Петров ". 

" Няма по какъв начин с мен да са водени диалози да бъда основен прокурор. Още не са определени тези, които ще избират идващия основен прокурор. Висшият прокурорски съвет, съгласно промените в Конституцията, би трябвало да го избере. Няма по какъв начин аз да вземам участие в диалози с други субекти, с цел да бъда номиниран на такава позиция, тъй като номинацията би трябвало да се направи от други хора ", сподели Янкулов в изявление за БНР.

Той се надява да бъде пречупена наклонността за въздействие на политическата система върху правосъдната власт.

" Господин Цацаров обществено е заявявал, че неговият избор не е изработен във Висшия правосъден съвет, а в две други здания. Вероятно се имат поради някакви неформалини центрове на въздействие, които с огромна степен на сигурност включват високите етажи на политическата власт. Когато има съществено кадруване и въздействие върху върховете на правораздаването, то няма по какъв начин да не стигнем до логическата връзка сред политическата класа и действието на тези мрежи, опосредено през върховете на правосъдната система ".

Той напомни, че когато от Антикорупционния фонд разгласяват разкритията за активността на " Осемте джуджета “ и листата, касаещ активността на Мратин Божанов- Нотариуса, реакцията по върховете на правораздаването е на неглижиране и усмиване на тези данни.

Според Янкулов активността на парламентарната комисия за следствие на активността към Нотариуса е значима. По думите му тя не може със средствата на наказателния развой да открива обстоятелства, които да имат значение в хода на едно наказателно произвеждане и да доведат до наказателно-правни последствия, само че слага казуса под публичния фокус и Народното събрание, като институция, осъществяваща надзор върху изпълнителната власт и органи като някогашната КПКОНПИ, може да направи доста за изясняване на активността на тези институции през годините. Има и контролни функционалности върху това по какъв начин прокуратурата оперира.

" Тази комисия обаче не може да бъде натоварена със свръхочаквания, че ще разплете проблема. Единствената институция, която има инструментите да го направи, е самата прокуратура. Трябва да чакаме, че прокуратурата ще се саморазследва. Основателните подозрения са, че инфилтрирането е на доста равнища и достигащо до самия връх ", уточни Янкулов.

Той добави, че това демонстрира образно казуса на българската правосъдна система за неоспорения от никого и от нищо прокурорски монопол освен върху обвиняването, само че и върху следствието.

" Стигаме до обстановка, в която тя няма по какъв начин сама да разчисти тези проблеми, а и няма кой различен да я замести. Не може през Инспектората на Висшия правосъден съвет да се мине и да се стигне по-дълбоко в откриване на зависимостите в правосъдната система "

Андрей Янкулов е бил прокурор в Софийска градска прокуратура и в Софийска районна прокуратура. Той изясни, че не е имал чувство за мрежи от този вид по време на работата си там.

Той показва, че обстановката в прокуратурата не буди оптимизъм.

" Виждаме и някогашният областен прокурор Невена Зартова какви неща приказва в последните дни. Очистването ще е доста мъчно и малко евентуално. За да стратира този развой, едно от най-важните условия е публичното внимание и надзор. Важно е да не замлъкне говоренето по тази тематика ", заключи Янкулов.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР