Аналогиите съвсем не са случайни. ИД(У) всъщност е Ислямско Движение

...
Аналогиите съвсем не са случайни. ИД(У) всъщност е Ислямско Движение
Коментари Харесай

ИД : Разгромът на САЩ е близо

Аналогиите напълно не са инцидентни. ИД(У) в действителност е Ислямско Движение в Узбекистан, само че към този момент в поредност от атентати те афишират своята съпричастност към ИД – Ислямска страна. Останалата част от заглавието е изявлението на техния водач Тахир Юлдаш, който дава визия за възгледите им.

Сайфуло Хабибулаевич Саипов, атентаторът от Ню Йорк, чийто пикап се вряза в тълпата от минувачи и пешеходци по велоалеята покрай Световния търговски център, отнемайки живота на 11 души, е живеел напълно легално към този момент седем години в страната. Всички си задават въпроса по какъв начин се е радикализирал, с цел да извърши този терористичен акт. Ето по какъв начин:

„ Сега светът се ръководи от няколко милиона евреи, живеещи в Съединени американски щати. Уверявам ви, че краят на Съединени американски щати е доста непосредствен. Никой не вярваше, че ще срутим Червената империя, само че ние го направихме в Афганистан благодарение на Аллах. Това същото чака и Америка и това ще стане напълно скоро “. „ Ако преди ИД-У се бореше срещу режима на Кадиров в Узбекистан, то в този момент към този момент нашата организация се причисли в битката срещу всички врагове на Исляма на планетата “. „ Единственият правилен метод в битката против евреите и християните, които унижават Исляма, е джихадът. Всякакви договаряния с евреи и християни са като сънотворно, опиат, което единствено те отклонява от задачата “.

Това са още цитати от проповеди на водача и идеолог на Ислямско Движение в Узбекистан Тахир Юлдаш. Както виждаме, никаква разлика от проповедите на водача на другата ИД, този път в Ирак и Леванта (ИДИЛ), Абу Бакър ал Багдади. В методите и формите на водене на войната, както и с главните цели – също.

А всичко стартира от Афганистан и въздействието, което оказват талибаните за радикализирането на живеещите над 2,5 млн. узбеки в северната част на страната. Използвайки този запас, талибаните организират идеологическа инвазия, като задачата им е популацията от Ферганска котловина. В тази заобиколена от планините на Тян-Шан и Алтай, дълга 350 км и необятна 150 км линия живеят над 5,5 млн. узбеки, таджики и киргизи, което я прави най-гъсто популации регион в Централна Азия. Точно там бъдещият водач на ИД-У, Тахрир Юлдаш се радикализира, получава ислямско духовно обучение в медресето Муджидидя-Хусайния на суфистката фракция Накшбанди. Самият той се смята за един от дребното останали наследници на Кокандския хаганат, последните управници на Фергана.

След изтеглянето на руските войски от Афганистан, Юлдаш се впуска в конкуренцията за властта в Узбекистан. Още тогава той афишира за съществена своя цел основаването на Ислямска страна в Узбекистан и въвеждането на шериат по образеца на Афганистан. От тези времена е и непримиримата му омраза с сегашния президент Ислам Каримов, който с азиатска ловкост съумява да го изиграе. Първоначално Каримов заема проислямистки позиции, убеждава го, че ще сътвори ислямски Узбекистан, само че за това са му нужни мощни президентски компетенции, тъй като депутатите в Народното събрание можели да се отметнат. В момента, в който взема властта, Каримов хвърля всички сили, с цел да разбие ислямистите на Юлдаш.

Последният бяга в Афганистан и става извънредно непосредствен с Осама бин Ладен. Бойците на узбекската му формация дори са персоналните охранители на бин Ладен, както и на създадетеля на Ал-Кайда в Ирак, след това Ислямска страна в Ирак и Леванта, Ал-Заркави. Следва несполучлив опит за прелом в Узбекистан и дружно с организацията си ИД-У се придвижва в Таджикистан. Там съумява да откри сходни джихадистки събратя и се включва в Обединената таджикска съпротива (ОТО), с която доближава до 15 км от Душанбе, само че водачите на таджикските ислямисти вземат решение, че е време да сменят неуместните спални чували и уморителните планински преходи на коне и мулета с министерски кресла и лимузини. Приемат предлагането да влязат в съдружен кабинет и стават министри. Преди да се реалокира в Киргизия, ИД-У съумява съществено да радикализира таджиките, което откриваме още веднъж в другото ИД на Ирак и Леванта. След ликвидацията на военния пълководец на ИДИЛ Абу Амър, той е и Ал-Шишани, той е и в реалност грузинеца Таркан Батарашвили, неговото място беше заето от Ал-Таджик, той е и таджика Гулмурод Халимов.

В Киргизия се намират три огромни анклава с узбеки, с обща бройка от 879 000 и най-голяма централизация в гр. Ош, към 352 хиляди След като от територията на Киргизия ИД-У провежда и извърши кървясъл атентат в Ташкент, организацията беше изгонена от страната, само че скритите ядра в Киргизия остават. Откриваме още веднъж нейни връзки с атентата от тази година в Санкт Петербург, осъществен от узбека Акбаржон Джалилов, роден в Киргизия, гр. Ош.

През 2009 година Тахрир Юлдаш бяга във Вазиристан – област сред Афганистан и Пакистан, където се допуска, че е погубен, само че организацията ИД-У остава, като се разделя на четири клона. Една част намира добър банкет в Турция, където е подпомагана от организации на остарялата узбекска емиграция и по-конкретно родовете на емира от Бухара Саид Алим-хан. Турските сили за сигурност схванаха с какви си имат работа, откакто тримата атентатори на летището в Истанбул, умъртвили 41 и ранили 240 души, се оказаха узбеки и киргизец, а всеобщият палач от дискотеката „ Рейна “, прострелял в новогодишната нощ 39 и ранил над 70 души, е узбекският жител Абдулкадир Машарипов.

Узбеките са най-радикализирани


Последваха атентатите в Стокхолм, осъществен от узбека Рахмат Акилов, посредством газене на хората с камион, и последният, осъществен по същия способ, този от Ню Йорк, с атентатора узбек Сайфуло Саипов. Малко преди този момент съдът в Бруклин издаде 15-годишна присъда на още един узбек, Абдурасул Джурабоев, задържан от ФБР през 2015 година за подготовка на атентат. Всички атентатори декларират, че работят от името на ИД, или организацията е поела отговорност.

Не би трябвало да оставаме с усещането, че всички узбеки са атентатори, само че обстоятелствата са безапелационни, че това са най-радикализираните измежду народите от Централна Азия. Също по този начин виждаме, по какъв начин от бойци на ИД-У към този момент са се трансформирали в атентатори на ИД в Ирак и Леванта – ДАЕШ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР