Анализатори твърдят, че правителството на Бойко Борисов разчита на национализма

...
Анализатори твърдят, че правителството на Бойко Борисов разчита на национализма
Коментари Харесай

Financial Times: Борисов разчита на национализма да измести фокуса от протестите

Анализатори настояват, че държавното управление на Бойко Борисов разчита на национализма да измести фокуса от митингите против проведената престъпност и корупцията, които не престават към този момент месеци наред в страната. Македонската еднаквост е една от главните тематики на съдружният сътрудник на кабинета - Вътрешна македонска революционна организация, националистическа партия, чийто водач е военният министър на страната Красимир Каракачанов.
Това се показва в ”. Материалът идва часове откакто България разгласи решението си да блокира Република Северна Македония по пътя й към Европейския съюз.

Ето и целият материал:

България блокира РСМ да пристъпи към идната крачка за присъединение към Европейския съюз. Това е удар за доверието към блока в района Западни Балкани и удар за Берлин, който опита да стартира договарянията за участие на Скопие преди края на ротационното си председателство на Европейски Съюз.

Министрите на страните членки се провалиха в опита си да излязат от задънената улица, в която се намира РСМ.

“Към момента България не счита, че Република Северна Македония е готова”, уточни външният министър на страната Екатерина Захариева в ефира на Българската национална телевизия.

Критиците споделят, че този ход ще наруши доверието в блока и опитите на Европейски Съюз да причисли нови страни, в частност тези от Западните Балкани. Идеята е да се противодейства на въздействието на Русия, Китай и други сили.

“Това е обръщение към всички страни от Западните Балкани. Лошо послание”, показва европейски посланик.

България дълго време бе считана за един от най-големите първенци за РСМ, откакто Скопие излезе от Югославия. Тогава страната реализира това без принуждение. През 1991 година България бе първата страна, която призна независимостта й. Но взаимоотношенията сред двете страни стават все по-обтегнати поради дебат по отношение на историята, идентичността и езика.

Географският район Македония се отнася до територия, споделена от републиката, носеща нейното име, както и прилежащи области в България и днешна Гърция. В продължение на 27 години Атина се бунтуваше против предходното име на страната поради опасения, че това допуска териториални искания към гръцкия район със същото име.

Въпросът беше решен през 2019 година, когато беше прибавен географският квалификатор и Република Македония стана Република Северна Македония. Това успокои Атина и на пръв взор отвори пътя за участие на Скопие в Европейски Съюз.

Почти в последния миг България възрази.

Съвместна комисия от историци, основана според изискванията на подписания сред София и Скопие през 2017 година Договор за добросъседство, се бори за реализиране на взаимно единодушие за историята на националните герои, почитани и в двете страни. Идеята е това да се сведе до един общ роман. Много българи отхвърлят концепцията за етническата еднаквост и език на македонците, само че от своя страна Скопие гледа на това като на засегнатост.

Стево Пендаровски, президент на Република Северна Македония уточни пред Financial Times, че забавянето на участието в Европейски Съюз е " в действителност разочароващо обръщение " за жителите на неговата страна. Въпреки това обаче показва, че към момента има вяра Скопие да се причисли към блока.

" Последните претенции на София освен влизат в прорез с Договора за добросъседство, само че и опонират на заключенията на Съвета през март, (което отвори пътя за договаряния за присъединяване). Те са в прорез и със същността на новоприетата методология за разширяване”, добавя още той.

Анализатори настояват, че държавното управление на Бойко Борисов се пробва да възроди национализма и да разсее фокуса на митингите против проведената престъпност и корупцията, които не престават към този момент месеци наред в страната. Македонската еднаквост е една от главните тематики на съдружният сътрудник на кабинета - Вътрешна македонска революционна организация, националистическа партия, чийто водач е военният министър на страната Красимир Каракачанов.

" Борисов се опасява, че националистите могат да смъкват държавното управление единствено месеци преди приключването на мандата му - нещо, което той настойчиво заобикаля през последните шест месеца ", показва Весела Чернева, шеф на Европейския съвет по външни връзки в София.

Посредник в разногласието се явява Берлин. Делегации на двете страни прекарват часове в договаряния под крилото на немския външен министър Хайко Маас и немският министър по европейските въпроси Майкъл Рот. Германия към момента се надява да се откри решение.

Марош Сефчович, вицепрезидент на Европейската комисия, прикани да се удвоят напъните и разногласието към опасенията, повдигнати от страна на БЪлгария, да бъде решен. Според него би трябвало да се покаже на страните от Западните Балкани, че Европейски Съюз към момента е отворен за приемане на нови членки.

“Това би бил мощен сигнал към целия район - че процесът по разширение работи и носи резултати”, показва още той.

Превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР