Анализатори предупреждават, че нападенията срещу търговски кораби в Червено море

...
Анализатори предупреждават, че нападенията срещу търговски кораби в Червено море
Коментари Харесай

Опасения за по-високи цени на петрола след атаките на кораби в Червено море

Анализатори предизвестяват, че нападенията против търговски кораби в Червено море могат да доведат до повишение на цените на петрола и други артикули, предава „ BBC “.

Няколко компании стопираха доставките по този маршрут, откакто плавателни съдове бяха нападнати от бунтовниците хути в Йемен. Втората по величина корабна линия в света – Maersk, съобщи през днешния ден, че ще пренасочи някои от корабите си към африканския нос Добра вяра .

Прекъсването накара Съединени американски щати да стартират интернационална военноморска интервенция за отбрана на корабите по маршрута през Червено море. Към групата за сигурност се причисляват Англия, Канада, Франция, Бахрейн, Норвегия и Испания.

Във вторник министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин организира виртуална среща с министри от повече от 40 страни и прикани повече страни да допринесат за напъните за обезпечаване на сигурността на корабоплаването в Червено море. Той посочи:

„ Тези безразсъдни набези на хутите са сериозен интернационален проблем и изискват корав интернационален отговор. “

Червено море е един от най-важните направления в света за транспорт на нефт и полутечен природен газ , както и на потребителски артикули. На юг, покрай крайбрежията на Йемен, то е оградено от пролива Баб ал-Мандаб, прочут още като Вратата на сълзите, а на север – от Суецкия канал. Хутите оповестиха, че поддържат Хамас във войната на организацията с израелците , и обявиха, че основаните в Йемен бунтовници са се насочили към плавателни съдове, които съгласно тях се насочват към Израел .

Някои компании обаче, като Investor Chemical Tankers, чийто транспортен съд MT Swan Atlantic беше атакуван в понеделник, обявиха, че корабът им няма връзка с Израел. Въпреки започването на интернационална военноморска интервенция за обезпечаване на безвредно прекосяване през Червено море, Maersk съобщи, че не е ясно по кое време ще възобнови пътуванията по маршрута. Компанията твърди, че ще бъде направена оценка на всеки обособен случай, с цел да се дефинира дали е належащо да се създадат корекции – в това число пренасочване през нос Добра вяра и спомагателни непредвидени ограничения. Тя разяснява още:

„ Радваме се, че международните държавни управления реагират неотложно със взаимни старания за интернационална морска сигурност и създаване на потенциал в региона, с цел да се откри решение, което да разреши връщане към преноса през Червено море и Аденския залив и Суецкия канал в близко бъдеще. Въпреки това, сега остава мъчно да се дефинира по кое време тъкмо ще стане това. “

Алтернативният маршрут , към нос Добра вяра, прибавя към 3500 морски благи към пътуването и лишава към 10 дни повече.

Нападенията против кораби се ускориха през последните дни. Собственикът на танкера Swan Atlantic описа, че корабът е бил ударен от неидентифициран обект в понеделник, а Maersk дефинира обстановката като тревожна в петък след случай с „ съвсем простъпка “ с Maersk Gibraltar и друго нахлуване против контейнеровоз .

В понеделник петролният колос BP сподели, че краткотрайно ще спре всички доставки на недопечен нефт през основния търговски маршрут. Конкурентният енергиен колос Shell към момента не е коментирал обстановката.

Към момента измененията в цената на петрола са минимални . Цените се покачиха с 1% в понеделник, само че във вторник не се трансформираха значително, като бенчмаркът недопечен нефт вид „ Брент “  се търгуваше за към 78 $ за барел .

Тъй като бензинът се създава от нефт, нарастването на цената на суровия нефт нормално се отразява на по-високите разноски на бензиностанциите.

Ричард Мийд, основен редактор на вестника за мореплаване Lloyd’s List, съобщи в предаването Today на BBC Radio 4:

„ Това, което ще бъде доста забавно, е дали танкерите ще продължат да се пренасочват и явно през вчерашния ден Вербовъчна разработка стартира да пренасочва някои от корабите си и към нос Добра вяра. Това е доста по-балансиран пазар, който може да има съществени последствия за световната верига за доставки. “

Но пренасочването ще засегне освен петрола . Мийд от Lloyd’s List посочи, че 12% от международната търговия се реализира през Червено море, което съставлява артикули на стойност към 1 трилион $ годишно. Той изясни:

„ Видяхме, че множеството от главните контейнерни превозвачи – това са тези, които транспортират подготвени артикули, тв приемници, електроника, тренажори – съвсем напълно започнаха да пренасочват маршрутите. “

Марко Форджона , общоприет шеф на Института за експорт и интернационална търговия, съобщи пред „ BBC “, че пренасочването ще усили разноските за гориво и застраховки на морските превозвачи . Той продължи:

„ А по-късно се появява казусът, че корабите са на неверното място, контейнерите са на неверното място и има капацитет за тапи в пристанищата и спомагателни закъснения. “

S&P Global Market Intelligence съобщи, че близо 15 % от стоките, внасяни в Европа, Близкия изток и Северна Африка, се транспортират от Азия и Персийския залив по море. Това включва 21,5% от рафинирания нефт и над 13% от суровия нефт.

Повишаването на цените на петрола може да докара до по-висока инфлация , която мери темпа на повишаване на цените. Инфлацията в Обединеното кралство понижава и сега е 4,6%. Новите данни, оповестени в сряда, ще покажат дали той продължава да спада, само че при настоящето си равнище той към момента е повече от два пъти по-висок от задачата на Английската централна банка за 2%. До последните месеци Банката повишаваше лихвените проценти, с цел да понижи инфлацията.

Бунтовниците хути нападат кораби, пътуващи за Израел, като употребяват безпилотни самолети и ракети против плавателни съдове, благосъстоятелност на задгранични компании.

Сал Мерколяно, морски историк от университета „ Кембъл “, съобщи пред „ BBC “, че корабите в региона изчакват да видят какво равнище на сигурност ще получат.

„ Балистичните ракети са в действителност сложната задача. За първи път виждаме кораби, изумени от подобен вид оръжие “ , изясни той.

Това е доста сложен за събаряне вид ракета. И доста малко кораби имат тази опция да го създадат. И в случай че това е опасността, пред която са изправени корабите, доста корабни компании може да решат да не потеглят по този път. “

Международната морска организация (ММО) съобщи, че „ следи от близко развиването на обстановката “ и работи с корабната промишленост , с цел да обезпечи безвредно прекосяване на моряците .

„ Нападенията против интернационалното мореплаване в региона на Червено море са неприемливи “ , съобщи генералният секретар на ИМО Китак Лим и добави:

„ На корабите би трябвало да се разреши да търгуват гладко по целия свят в сходство с интернационалното морско право. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР