Анализът на данните и нормативните разпоредби не дава основания за

...
Анализът на данните и нормативните разпоредби не дава основания за
Коментари Харесай

КЕВР: Няма основание за преразглеждане на цените на парното и тока |

Анализът на данните и нормативните разпореждания не дава учредения за преразглеждане на цените на парното и тока, одобрени за интервала юли 2020 година - юни 2021 година Това се споделя в писмо на Комисията за енергийно и водно контролиране, изпратено до омбудсмана Диана Ковачева.

Комисията има право при нужда по време на регулаторни интервал, само че не по-често от един път на 6 месеца, да промени цените на парното, надлежно на преференциалните цени и наградите за електрическа сила при изискване, че има значително изменение сред избраната планирана цена на природния газ за този интервал по отношение на постигнатата и прогнозната за оставащия период от интервала.

Омбудсманът Диана Ковачева изиска инспекция на Топлофикация София поради по-високи сметки на парното през ноември. От сдружението пък обявиха, че 30-процентното нарастване на сметките е поради отдалеченото образование и студеното време. 

Отчетните данни демонстрират, че междинното отклоняване сред избраната планирана цена на природния газ за този интервал по отношение на постигнатата цена за същото шестмесечие възлиза на 12%, което е под минималния дължим предел от 15%, се показва в писмото до омбудсмана.

Според КЕВР са неправилни изчисленията на някои цивилен организации и за неточни направените въз основа на тях изказвания, че от 1 юли до момента " Топлофикация София " ЕАД е надвзела от клиентите си сумата от 14 млн. лева, вследствие на постигнатите по-ниски цени на природния газ. При съпоставяне на плануваната цена на природния газ за тези две тримесечия на 2020 година с регистрираната цена за същия интервал е видно, че отклонението е в размер на към 12%, т.е. надвзетата сума възлиза на 7,7 млн. лева

Комисията обръща внимание, че корекцията на цените на парното включва, с изключение на разноските на сдруженията за употребения природен газ, по този начин и техните разноски за квоти за въглеродни излъчвания. Цените на квотите CO2 бележат внезапен скок от началото на регулаторния интервал, като при прогноза от 22 евро/тон те доближават 31 евро/тон, което съставлява нарастване с 41%.

КЕВР прибавя, че тези спомагателни разноски на все още не са обезщетени и даже надвишават спестените разноски за закупуване на природен газ.

" Неоснователни са изказванията, че през заплащаните от клиентите цени те кредитират сдружението за разноските за природен газ, защото по подобен метод може да се твърди, че и доставчикът кредитира клиентите си за дължимите от него разноски за квоти въглеродни излъчвания. Като цяло е налице баланс сред ползите на клиентите и на сдружението ", прибавят от КЕВР.

Към момента не са налице данни за преразглеждане на пределните цени на топлинната сила, надлежно на преференциалните цени на електрическата сила, одобрени за регулаторния интервал 01.07.2020 година – 30.06.2021 година, акцентира ръководителят на регулатора доцент Иван Иванов в отговора до омбудсмана доцент Диана Ковачева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР