Анализът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.Изборите на 2

...
Анализът е препубликуван от Заглавието е на Дневник.Изборите на 2
Коментари Харесай

Резултатът от изборите – "всяка коза за свой крак"

Анализът е препубликуван от Заглавието е на " Дневник ".

Изборите на 2 април 2023 година потвърдиха своята повърхностност, както предвиждах освен аз, само че и други анализатори., заложен от безумните промени в Изборния кодекс, наложени от така наречен Хартиена коалиция. Единственият победител е партия " Възраждане ", която продължи своя напредък. А разликата сред първите политически сили е съвсем същата като преди.

И въпросът за ръководството стои по същия метод както преди половин година - може ли да се излъчи кабинет освен това надълбоко разделяне?

Като историческо време тези месеци след краха на 48-ия парламент са пропилени. Остава най-малко шансът урокът от тестът и грешката да е теоретичен и да не се вършат следващи опити за по-различен резултат. Защото тогава той може към този момент да е всевъзможен. Например " Възраждане " да стане най-малко втора политическа мощ, " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) да се стопи доста, следвайки утъпканата пътека на " ИТН " (ИТН), или да се разпадне на съставните си елементи, а ГЕРБ, даже и да резервира своите бетонни 600 000, отново да остане самотна в изолираност.

 Проучване: Проучване: " Възраждане " и ГЕРБ са лъгали най-вече по време на акцията

Това е прекомерно евентуално да се случи, в случай че отидем на още едни предварителни избори лятото. А тогава и 30% изборна интензивност ще е мираж. Или пък ще се появят нови фаст фууд други възможности, които да разбъркат отначало политическия пъзел.

Къде партиите се разминаха с гласоподавателите

Краткият прочит от изборите гласи: гласоподавателите желаеха да видят края на рецесията със устойчиво ръководство, само че не го видяха. Не припознаха такова нито в ГЕРБ, нито в ПП-ДБ и твърдите им електорати възпроизведоха остарелия резултат, а болшинството от българите отново не отидоха пред урните. ГЕРБ остана непоклатима в окопа си, без да успее да се разшири. Това може да се счита и за триумф, доколкото от 2 години не са на власт. Но обективно видяно, в действителност става дума за политическа хибернация - опитното тяло просто е запазило силата си, само че не може единствено да оцелее в джунглата и е нефелно без съдружници.

ПП-ДБ пък не сподели, че 1+1 може да е 3, даже не го добутва до чисто 2. И няма късмет за още един опит, изключително в случай че в окончателните публични резултати не е първа мощ - даже единствено като почетен победител с десети от %. Защото за идващ подобен опит при шести подред избори летвата към този момент няма да е да си първи, а да спечелиш безусловно болшинство, което е хазартна фантазия. След два провалени опита за първия мандат никой не може да чака да скочиш като Стефка Костадинова.

 Слави Трифонов даде обещание депутатите на Слави Трифонов даде обещание депутатите на " ИТН " да са контрольори

Огромна неточност ще бъде да се упрекват гласоподавателите за този мижав пат. Не единствено тъй като са със статута на бог при демокрацията, подобен, какъвто е. А тъй като посланието им беше доста ясно - желаеме държавно управление. Освен в декларативните предизборни сондажи, то се вижда отчетливо и в профила от екзитполовете в деня на вота - даже болшинствата в електоратите на първите две сили са склонни на някакъв вид на коалиция сред тях (при ГЕРБ отчетливо по-силно изразено, в сравнение с при ПП-ДБ). Очевидно гласоподавателите си дават сметка за непримиримото политическо разделяне и все пак ги сплотява желанието да се сформира държавно управление. Задачата на двете сили беше да покажат, че някоя от тях може да обезпечи релативно устойчиво ръководство, спечелвайки безапелационна преднина - само че никоя от тях не съумя. Затова резултатът отново е " всяка коза за собствен крайник ", а победител всъщност няма.

Сега и да желаят да създадат държавно управление, на първите две сили им следва доста по-труден път. Защото и това, което имат, се дължи в огромна степен на твърдите им ядра. Които са им наложили и на които те самите са наложили непреодолимото разделяне, при което всяка форма на съдействие с съперника може да се схване като капитулантска колаборация - изключително за ПП-ДБ.

Без циркаджилъците от 48-ия парламент

 Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късноС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Хубавото на 49-ия парламент е, че той към този момент не може да повтори циркаджилъците от 48-ия - какъв да е ръководител на Народното събрание и по какъв начин да се преструваме, че желаеме и можем да осъществяваме трите управнически мандата. Всичко към конституирането на Народното събрание ще би трябвало да се реши съвсем незабавно, а това дали и какво ръководство да има - още с първия мандат. За което, несъмнено, са нужни сделки сред съперниците. Дори те да са пред камерите, това няма по какъв начин да е риалити - и за директните тв излъчвания има сюжет.

За да има сделка обаче, са нужни отстъпки. Лелеяната от ГЕРБ огромна коалиция с ПП-ДБ е неуместна, само че пасивна поддръжка от втория за кабинет на малцинството на първия е допустима. ГЕРБ може да " хариже " на съперниците си гласовете си за приемане на механизма за следствие на основния прокурор и за бързо унищожаване на дивотиите в Изборния кодекс (което може да стане доста бързо посредством елементарна анулация на текстовете, наложени от така наречен Хартиена коалиция). ПП-ДБ в подмяна биха могли да признаят за неточност (на ПП) ареста на Борисов, без да се отхвърлят от следствието му от една безпристрастна прокуратура, откакто тя бъде реформирана, както и да се придържат към уравновесен бюджет. А програмните сходства сред двете сили излизат на напред във времето - евроатлантическата ориентировка на страната, ограниченията против инфлацията, участието в Шенген и еврозоната, усвояването на средствата по Плана за възобновяване и резистентност и даже начало на конституционна правосъдна промяна, дружно с други парламентарни сили.

Кой какво може да завоюва

Ако ПП-ДБ бе първа, щеше да ѝ е доста по-трудно да не одобри поддръжка на ГЕРБ за собствен кабинет на малцинството, в сравнение с в този момент да ѝ откаже своята. Като изгубила изборите ПП-ДБ може по-лесно да остане на непримирими антикорупционни позиции и по този начин да тласне ГЕРБ към някакъв кабинет на така наречен Хартиена коалиция - с вярата да вземе реванш на локалните избори. Това обаче дава късмет на ГЕРБ не просто да се върне във властта, а да завоюва легитимация от нея: тя е партията, която се е нагърбила с ръководството, когато никой не смее или не може; тя е партията, която е спряла безграничната власт на президента; при нея вероятно ще влезем в Шенген; тя ще си припише преодоляването на инфлацията, която даже ЕЦБ чака бързо да спадне, най-малко в еврозоната.

 Владислав Панев: Ще се борим дневният ред на Народното събрание да са същинските промени Владислав Панев: Ще се борим дневният ред на Народното събрание да са същинските промени

Пред ПП-ДБ застава и въпросът дали ще се заздрави като коалиция с небосвод за последващи избори, дали ще се изпокарат и даже разпаднат, или ще протече контролиран развой на вътрешни трансформации.

Ако теглим чертата, с цел да не е напълно никакъв резултатът от тези избори, 49-ият парламент на България може въпреки всичко да свърши най-малко две неща. Първо, да сформира постоянно държавно управление, тъй като сме се докарали до такава степен, каквото и да е то да е априори по-добро от служебно. И второ, тематичните болшинства от предходния парламент - евроатлантическото и бюджетното да бъдат извадени пред скоби, да стартира образуването на конституционно болшинство за промяна на прокуратурата, а болшинството на хартиената вакханалия върху изборните правила да бъде разтурено вечно. Така най-после в сметката от 2 април може да написа: стоте тояги ги изядохме, стоте гроша (100 млн. лева за изборите) ги платихме, най-малко да не изяждаме и торбата със сол.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР