Анализът е препубликуван от Оказа се, че над българския главен

...
Анализът е препубликуван от Оказа се, че над българския главен
Коментари Харесай

"Добрите", "лошите" и главният прокурор

Анализът е препубликуван от

Оказа се, че над българския основен прокурор въпреки всичко има и различен с изключение на Господ. Политиците, Онези-които-си-го-избраха. Джанката, която остава незасегната от всеки гърмеж, бил той банкрутът на КТБ, къща в Барселона или офшорни сметки за мръсни пари. За първи път те оповестиха, че желаят той да напусне, въпреки едвам да е преполовил 7-годишния си мандат.

Да, би било третото такова предложение за последните две години - Висшият правосъден съвет (ВСС) отхвърли предходните две, подкрепени само с по два гласа от съдийската гилдия. Да, няма и дума за промяна на Висш съдебен съвет. Но и Висш съдебен съвет, и Гешев са функционалност на едни и същи ползи. Това пък от своя страна води до заплахата актуалният Висш съдебен съвет, част от който е с изминал мандат, да избере и новия Гешев, селектиран от същите Онези.

 Членове на прокурорската гилдия оферират Иван Гешев да бъде освободен Членове на прокурорската гилдия оферират Иван Гешев да бъде освободен

Отстрел или оправдание

Белязан ли е за отстрел обвинител №1, или обществените поръчки от ГЕРБ и Движение за права и свободи са оправдание, посредством което да стимулират пред обществото едно взаимно ръководство? Знакови лица от двете партии попаднаха в двата листата на глобени поради корупция по Глобалния закон " Магнитски ", а и ГЕРБ, и Движение за права и свободи до момента са се противопоставяли на правосъдната промяна и са я шиканирали. Но скритият претекст зад отдръпването на поддръжката за Гешев може да е точно препятстването на дълбока конституционна промяна, обвързвана и със статута и пълномощията на основния прокурор.

Още преди изборите на 2 април водачът на ГЕРБ Бойко Борисов беше споделил, че партията ще поддържа законовите промени, осигуряващи механизъм за надзор на основния прокурор. А първата обществена изява на еврокомисарката Мария Габриел като претендент за министър председател на ГЕРБ-СДС тази седмица ще бъде запомнена не с апели за корав курс към еврото и Шенген, а със поръчката за освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Друга конкретика липсваше.

От Южна Африка, където е на посещаване, президентът до каква степен сериозен е неочакваният ентусиазъм и няма ли зад него скрити ползи - " дали е плод на закъсняло с три години прояснение, на неочакван катарзис, или на избран интерес на хората, които стоят зад госпожа Габриел ". Радев напомни по какъв начин през 2019 година е върнал предлагането на Висш съдебен съвет за назначението на господин Гешев за основен прокурор, само че с гласове от квотата на ГЕРБ във Висш съдебен съвет той е бил определен, по какъв начин е изискал оставката на Гешев през 2020 година, само че ГЕРБ са били в " колаборация с него ". Президентът съобщи още: " Когато преди две години назначеният от мен длъжностен министър на правораздаването изиска отстраняването на Иван Гешев със същите претекстове, квотата на партията на госпожа Габриел го избави, още веднъж единомислещо. "

Анализатори и политически дейци побързаха да изтълкуват настояването като адресирано към " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ), с цел да поддържат кабинет с първия мандат. В реалност това няма да докара до смяна в тяхната безапелационна позиция да не вземат участие в държавно управление с ГЕРБ. Независимо че съпредседателят на Демократична България Христо Иванов оцени предлагането като " значима политическа поръчка ", която се употребява с неговата поддръжка, а сътрудника му от Политическа партия акад. Николай Денков напомни, че с ГЕРБ нямали разлики по законодателната стратегия. Но и Иванов, и други от " Промяната " се усъмниха кой състав на Висш съдебен съвет би се произнесъл обективно по една такава самодейност, с цел да има резултат. Въпреки това към тази политическа поръчка би могло да се образува тематично болшинство.

ГЕРБ и Движение за права и свободи - единодушие

Отстраняването на Иван Гешев ненадейно се подреди измежду най-важните политически задания пред бъдещо преходно държавно управление с министър председател Мария Габриел. Досега такава задача пред ГЕРБ не стоеше - имаше " правосъдна промяна ", " механизъм за следствие на основния прокурор ", подсилване на " върховенството на правото ". Но наименуването ѝ от Онези-които-си-избират-главен-прокурор я издигна до приоритет наедно с бюджета за 2023 година

Българската еврокомисарка единствено я озвучи: " В светлината на събитията от последните седмици първото, което ще направи министърът на правораздаването в моето държавно управление, е да внесе пред Висшия правосъден съвет искане за освобождение на основния прокурор Иван Гешев заради уронване престижа на правосъдната власт. "

Скоро по-късно Движение за права и свободи откликна толкоз бързо и положително, като че са се наговорили с ГЕРБ. Председателят на Движението Мустафа Карадайъ съобщи: " Идеята е добра, тъй като сега има основано напрежение в обществото и то би трябвало да бъде преодоляно по един или различен метод. " Никой политик от двете партии не прецизира какво са осветили събитията и от какво е подбудено моментното напрежение - дали е гърмежът край пътя, по който е минавал автомобилът на основния прокурор и защитата му, или спорните сигнали от проверяващите.

Така нареченият атентат повече го дискредитира, в сравнение с виктимизира, а изказванията на заместника му и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов, който единствено за седмица се обърна на 180 градуса и от разгорещен бранител на Гешев се трансформира в негов критик, демонстрират, че ветровете са сменили посоката си.

" Прокуратурата да излезе от политическия терен, където е нагазила надълбоко и да се върне в естествената си среда - в отбрана на справедливостта единствено и само в границите на институционалните ѝ пълномощия. "
Това съобщи в позиция до Българска телеграфна агенция Сарафов, който кара своя втори мандат отпред на следствието с поддръжката на Гешев и до неотдавна му се отплащаше с преданост. Толкова огромна, че позволи на място на престъпление, където преди броени часове е бил осъществен атентат против основния прокурор, чужд човек, дошъл преди малко в страната от Израел и воден от заместника му Ясен Тодоров. Но не щеш ли в този момент твърди по какъв начин се проверяват всички версии за случая, в това число и за инсценировка, благодарение на екипи от Министерство на вътрешните работи, и към този момент изиска от Висш съдебен съвет да освободи същия Тодоров (близък до Иван Гешев).

Шапката му е скроена

Два дни преди политиците, специалист по конституционно право и прочут предприемач обявиха, че основният прокурор би трябвало да се отдръпна. По bTV на 9 май доцент Наталия Киселова го предложи, с цел да не се хвърлят подозрения върху обективността на следствието.

А по БНР доцентът по корпоративна сигурност Алексей Петров съобщи: " Императивно Иван Гешев би трябвало да се отдръпна от позицията, която заема, до привършване на следствието. " А страната да му помогне да си откри " друга подобаваща работа " (тоест да не се връща на предходната и след приключването на следствието, б.а.).

Петров, който рядко нарушава мълчанието си, е някогашна барета, някогашен съучастник на Бойко Борисов, с който дълги години бяха в спор, някогашен обвинен по делото " Октопод " и изцяло оневинен, някогашен консултант в ДАНС, спомогнал за основаването ѝ. Свързваната с него застрахователна компания " Лев Инс " заведе дело за 1 млн. лева против уеб страницата Mediapool.bg поради откъс от министър в обява за проблеми със системата " Зелена карта ". Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и някогашният вътрешен министър Цветан Цветанов преди години обществено обвързаха кариерата му в службите с тогавашния основен прокурор Никола Филчев.

В хо́ра, който се оформя за освобождението на Гешев, се включиха като по команда след Сарафов още магистрати - шестима от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. И те упорстват за оставката на началника си отново с претекста за позволения до мястото на престъплението израелски специалист, който не е зает с следствието, само че е бил там " по директно предписание и директни устни инструкции на основния прокурор Иван Гешев ", както пишат в писмото си. Това се случва единствено няколко дни откакто прокурори и следователи излязоха стройно на безмълвна проява в отбрана на Гешев. Когато " положителните ", " неприятните " и " оперативно забавните " заговорят в един глас за оставка на основния прокурор, шапката му е скроена, а наследникът на поста към този момент се моделира в най-малко един от лагерите. Кои обаче са " положителните ", скоро ще се размие в очите на обществото. Нали в последна сметка всички ще викат " Вън Гешев! " и " неприятни " няма да има.

Бюджетът за 2023 година и освобождението на основния прокурор могат да слепят държавно управление с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Работата на " Продължаваме промяната - Демократична България " е да не позволен Гешев 2.0.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР