Анализ на сателитни снимки показва, че крайбрежните ледници на Антарктида

...
Анализ на сателитни снимки показва, че крайбрежните ледници на Антарктида
Коментари Харесай

Учените са притеснени: Ледовете на Антарктида се разпадат по-бързо от очакваното

Анализ на сателитни фотоси демонстрира, че крайбрежните ледници на Антарктида отделят ледени парчета по-бързо, в сравнение с природата може да ги възвърне. Това два пъти надвишава прогнозата на учените за загубите от най-голямата ледена завивка в света през последните 25 години.
Прочетете още
Първото по рода си проучване, водено от учени от Jet Propulsion Laboratory на НАСА, е оповестено в профилираното издание Nature. То буди паника за това какъв брой бързо климатичните промени отслабват плаващите ледени шелфове на Антарктида и форсират покачването на морското ниво в целия свят, написа Ройтерс.

Нетната загуба на антарктически лед от крайбрежни ледникови части, които се откъсват в океана, е съвсем толкоз огромна, колкото чистото количество лед, за което учените към този момент знаеха, че се губи заради изтъняване, породено от топенето на ледените шелфове изпод от затоплящите се морета, сочи едно от основните изводи в проучването.
Взети дружно, изтъняването и откъсването на части води до понижаване на масата на ледените площи на Антарктида с 12 трилиона тона от 1997 година насам - двойно повече от предходната оценка, обобщава анализът.
„ Антарктида се разпада по краищата си “, споделя Чад Грийн, началник на проучването. По думите му, намаляването и изтъняването на ледената завивка води до ускорение на процеса на повишаване на морското ниво, написа profit.bg

Последствията могат да бъдат големи. Антарктида съставлява 88% от капацитета на морското ниво от всички ледове в света, добавя ученият.

През последните десетилетия обаче затоплящите се океани отслабиха шелфовете изпод – феномен, документиран преди този момент от сателитни висотомери, измерващи изменящата се височина на леда и показващи загуби от приблизително 149 милиона тона годишно от 2002 до 2020 година, съгласно НАСА.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР