Анализ на "дъвка" на над 5700 години е разкрил не

...
Анализ на "дъвка" на над 5700 години е разкрил не
Коментари Харесай

Анализ на дъвка на 5700 години разкри произхода на човека, който я дъвчел, цвета на очите му и...

Анализ на "дъвка " на над 5700 години е разкрил освен произхода на индивида, който я е дъвчел, само че също цвета на очите му, микробите в устата му и състава на храната му, съобщи Франс прес.

"За пръв път античен човешки геном бе дешифриран въз основа на нещо, различаващо се от кости и зъби - съобщи Ханес Шрьодер от университета в Копенхаген. - Този драгоценен източник на антична ДНК за интервали, от които има малко човешки остатъци, е черна "дъвка ", която е получена посредством нагряване на кора от бреза и е постоянно срещана, защото се съхранява доста добре. "

Изследваната от учените "дъвка " била открита при осъществени от експерти от музея "Лоланд Фалстер " разкопки в Силтхолм в Южна Дания. "Силтхолм фактически е неповторим обект - разясни Тайс Йенсен от екипа. - Съхраняването на органични остатъци в калта там е феноменално. "

Като изследвали човешка ДНК въз основа на античната кора от бреза, учените установили, че тя е била дъвчена от синеока жена с тъмна кожа и коса.

Резултатите демонстрират, че дамата е била генетично по-близо до ловците и събирачите на плодове в континентална Европа, в сравнение с до събратята им в централната част на Скандинавия. Учените обаче не са наясно за какво въпросната жена е дъвчела "дъвката ", която от време на време била употребена като лепило, а в други случаи - за облекчение на болки в зъбите, миене на зъбите или угнетяване на глада.

Учените извлекли също ДНК от микроби в устата и от редица патогенни сътрудници, като Streptococcus pneumoniae, който провокира пневмония.

"Това може да ни помогне да разберем по какъв начин патогенни сътрудници са еволюирали и са се популяризирали с годините ", означи Ханес Шрьодер.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. "Нейчър къмюникейшънс "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР