Ана-Мария Роман е един от водещите разследващи журналисти в Румъния.

...
Ана-Мария Роман е един от водещите разследващи журналисти в Румъния.
Коментари Харесай

Ана-Мария Роман: Хората в Румъния са в шок след разкритията за Кьовеши

Ана-Мария Роман е един от водещите проверяващи публицисти в Румъния. Тя води всекидневно предаване в новинарския канал " Антена " 3, който излъчи изявлението на освободения от ДНА прокурор Дору Тулуш. Свързахме се с Роман, с цел да разбрем, какви са отзивите след следствието на Канал 3 за " румънския модел ", работата на ДНА и сензационното изявление, което Тулуи даде за работата на основния прокурор Лаура Кьовеши.

" Всички бяха заинтригувани от това изявление, защото до този миг Дору Тулуш отхвърляше да приказва за румънските малките екрани. А вие го убедихте да приказва. Това беше страховит късмет и за нас да излъчим изявлението в праймтайма, при най-висока гледаемост. Така че всички в Ремъния го гледаха. Дору Тулуш приказва за първи път и естествено имаше реакции. Не последва обаче изявление на Лаура Кьовеши, тъй като тя се крие от известно време, откакто работата и стартира да става обект на съществени мнения. В момента тя не дава отговор на никакви въпроси. Но имаше реакции в медиите. Разбира се има клюки, съгласно които Дору Тулуш може да е инструмент в ръцете на българската мафия. Или пък инструмент да руснаците. Това е нелепост и постоянно се случва, когато някой заприказва против натиска, който се упражнява в системата в Румъния. И като споделя система имам поради хора, които имат силата да ръководят румънската правосъдна система. Така че е много любопитен фактът, че Дору Тулуш беше одобряван прокурор. Той беше почитан от посолствата, той беше слушан от политиците.А в този момент, когато се обърна против Лаура Кьовеши, той се трансформира в изменник и внезапно се оказа инструмент в ръцете на руснаците. Така че това е смешно.

Въпрос: Имаше ли политици, които разясняват признанията му?

АНА-МАРИЯ: Има политици от партията на президента, които не престават да поддържат Лаура Кьовеши. В момента приказвам за Либералната партия, само че не за цялата Либерална партия. Има и представители, които признават, че има проблеми в ДНА и има напън от страна на прокурорите. И естествено ги има и другите политици, които споделят, че би трябвало да предприемем промени в нашата правосъдна система, тъй като търсенето на справедливостта би трябвало да продължи, битката с корупцията би трябвало да продължи също. Но това би трябвало да се случва законно и без злоупотреби от страна на прокурорите. И битката с корупцията би трябвало да се реализира според закона, а не в отбрана на нечий интерес. В момента се заприказва за закон, изработен тъй че да спре нарушаванията на съдии и прокурори. Но постоянно, когато някой в Румъния приказва за този закон, включващ наказване за осъществените нарушавания в правораздаването, на другия ден този човек се оказва обвинен по дело за корупция, стартирано от ДНА.

Въпрос: В момента какво се случва с следствието с ДНА?

АНА-МАРИЯ: Да, двамата прокурори, за които приказваме – Дору Тулуш и Михаела Мораро – те проговориха, само че не са споделиха цялата истина. Защото има настоящо следствие, стартирано от основния висш съвет на магистратите в Румъния. Това следствие не е обществено. То е някак скрито.

Така че двамата прокурори не могат да изнасят информация, касаеща тази инспекция. Те би трябвало да мълчат за известно време до момента в който съвета завърши това съответно следствие. Но това, което са споделили пред съвета е извънредно и шокиращо. Те са станали очевидци на напън от страна на управлението на ДНА, неща, които са противозаконни. И в случай че истината излезе нескрито по-късно следствие е напълно обикновено основният прокурор на Румъния да повдигне обвинявания против ръководителите на антикорупционната организация. Така че в този момент просто чакаме и ще забележим какво ще се случи.

Водещ: Вашият създател Дан Войкулеску /медиен магнат и политик/ към този момент беше освободен. Какво беше посланието му към румънците?

АНА-МАРИЯ: Неговото обръщение, когато излезе на независимост беше, че ще се бори за истината, тъй като при повдигането на неговото обвиняване в корупция е имало голям брой неспазени законови процедури от страна на прокурорите. Това стана ясно по времето, когато делото влезе в съда и по-късно. Предполагам, че той ще стигне до Европейския съд в търсене на правдивост и допускам, че ще се опита и да принуди институциите вътре в Румъния по някакъв метод да извърнат внимание на тези проблематични процедури от страна и на съдии, и на прокурори. Защото виждате ли, в това дело прокурорът беше задържан за корупция. Съдията по делото беше изключен от магистратската организация и няма право да бъде арбитър повече. Така че цялото дело би трябвало да бъде отворено още веднъж, с цел да бъде разкрита истината.

ВЪПРОС: Но какво споделят европейските политици след този скандал?

АНА-МАРИЯ: Нямаше реакции от Европа за абсурда в ДНА. Реагира обаче американския дипломат в Румъния. Той съобщи, че битката с корупцията би трябвало да продължи и търсенето на правдивост също. Но това би трябвало да става съгласно написаното в закона и не поради ползи. Трудно е и за Европейския съюз, и за Съединените щати да приказват за румънската система, откакто са я подкрепяли с години. В момента те са се оказали в комплицираната обстановка да не могат просто да си разрешават мнения, че сме сбъркали. Мисля, че просто стоят и чакат да видят какво ще се случи.

ВОДЕЩ: Последен въпрос – а хората в Румъния какво споделят за изявлението?

АНА-МАРИЯ: Ужасени са. Нали си представяте – всички са в потрес. Лаура Кьовеши беше възхвалявана с години, че е най-властният човек в Румъния, че е най-безгрешната. И след това започнаха да излизат обстоятелствата, че е била близка с политици. Появиха се предприемачи, които обявиха, че дружно с нея са скалъпвали каузи против политици и медийни притежатели. Тези обстоятелства и доказателства просто започнаха да излизат и последваха и други. Естествено, че всички са в потрес. Това беше ненадейно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР