Ан Апълбаум, американски журналист и историк, в анализ за The

...
Ан Апълбаум, американски журналист и историк, в анализ за The
Коментари Харесай

Руската империя трябва да умре

Ан Апълбаум, американски публицист и историк, в разбор за The Atlantic
По време на 25-годишното си публично битие Московското учебно заведение за гражданско обучение нямаше капус, образователна стратегия или професори. Вместо това то организираше семинари за политици и публицисти, водени от други политици и публицисти от Русия и целия свят. Оперираше от московския апартамент на своите създатели Лена Немировская и Юрий Сенокосов. Те се бяха срещнали през 70-те години на предишния век по време на работата им за руско философско списание и споделяха омразата към насилствената своеволна политика, която бе оформила по-голямата част от живота им. Бащата на Немировская беше пандизчия в лагера ГУЛАГ, а Сенокосов един път ми сподели, че не може да яде съветски черен самун, защото усетът му припомня за бедността и нещастието на неговото руско детство.

И двамата имаха вяра, че Русия може да се промени. Може би не доста, може би не трагично, само че въпреки всичко да се промени. Немировская споделяше, че огромната й упоритост е да направи страната " малко по-цивилизована " посредством излагането на хората на нови хрумвания. Тяхното учебно заведение - продължение на диалозите, водени в кухнята им, трябваше да реализира тази единствена нереволюционна цел.
Реклама
Дълго време то процъфтяваше. От 1992 година до 2021 година съгласно Немировская над 30 хиляди души - парламентаристи, членове на градския съвет, предприемачи и публицисти, са посетили техните семинари за правото, изборите и медиите. Аз присъствах може би на десетина семинара, като говорех най-вече за публицистика.

Училището остана съветска организация, построена от руснаци за руснаци. Темите бяха подбирани, тъй като интересуваха руснаците, а по-късно и грузинците, беларусите и украинците, които посещаваха някои сесии. По това време този план не изглеждаше доверчив, идеалистичен или коренен, да не приказваме поощрителен. Немировская ми сподели, че в никакъв случай не си е мислела, че основава " дисидентска " организация. Напротив, нейните старания са били да поддържат тъкмо тази промяна, която тези, които бяха на власт в Русия през 90-те години, твърдяха, че желаят. Но постепенно те бяха или изтласкани, или трансформираха мнението си.

ленове на съветската загадка полиция започнаха да се появяват на семинарите и да задават въпроси. Негативни публикации за учебното заведение започнаха да се излизат в съветската преса. Накрая държават го дефинира като " непознат сътрудник " и постанови, че то би трябвало да се показва като подобен.

През 2021 година учебното заведение беше затворено. Немировская и Сенокосов продадоха жилището си и се реалокираха в Рига, Латвия, където към момента организират семинари, само че в този момент за напуснали страната. Много от техните другари, сътрудници и някогашни студенти също си потеглиха от Русия. През пролетта на 2022 година след нашествието в Украйна се стигна до същинска вълна - десетки хиляди съветски публицисти, деятели, юристи и актьори напуснаха страната, отнасяйки със себе си, каквото бе останало от самостоятелните медии, издателства, просвета и изкуство.
Реклама Вместо да се показва за нов избавител на империята, Навални приканва за една изцяло друга Русия.
И въпреки всичко даже десетилетията на боязън и беднотия, последвали Руската гражданска война, не съумяха да отстраняват вярата, че една друга страна е допустима. Нови генерации на мислители продължиха да се появяват от руския мрак. Някои от тях спомогнаха за сформирането на модерните придвижвания за човешки права. Други, като създателите и студентите на Московското учебно заведение за гражданско обучение, опитваха да основават една различна Русия в годините след колапса на Съветския съюз.

Те изгубиха, несъмнено, поради един различен деспот, който употребява империалистическата война, с цел да отстрани враговете си и да разпростре боязън над страната. Но даже в този момент, когато множеството руснаци остават тихи, когато са сплашени от пропагандата или са повлияни от националистките слогани, над 17 хиляди руснаци в страната стачкуваха както против режима, по този начин и против своите апатични сънародници, изправиха се против съветския империализъм и в следствие бяха задържани. Опозиционният политик Алексей Навални, който бе хвърлен в пандиза през януари 2021 година и е държан в изолираност, на правосъдно съвещание на 21 септември осъди " престъпната " война и упрекна президента Владимир Путин, че желае да " потопи стотици хиляди в тази кръв ". На 30 септември той разгласява есе, изнесено скрито от килията му, което приказва за една Русия пост-Путин и приканва за подмяна на актуалната президентска система, което в този момент се трансформира в цялостна автокрация, с парламентарна република. Вместо да се показва за нов избавител на империята, Навални приканва за една изцяло друга Русия.
В навечерието на войната Зеленски се обърна към руснаците, призовавайки ги да предотвратят това, което ще се случи: " Искат ли руснаците война? Отговорът зависи единствено от вас, жители на Руската федерация " Източник: Reuters
Извън страната стотици хиляди руснаци стартират да схващат какъв брой близко са свързани империята и автокрацията. Мнозина се афишират срещу войната от чужбина посредством рускоезични уеб сайтове, които предават вести за нашествието и се пробват да доставят информацията до руснаците в Русия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР