Амнистия на дълговете към държавата, натрупани от всички вероизповедания до

...
Амнистия на дълговете към държавата, натрупани от всички вероизповедания до
Коментари Харесай

Амнистия на дълговете за всички вероизповедания, реши комисия в НС

Амнистия на задълженията към страната, насъбрани от всички вероизповедания до 31 декември 2018 година - това реши отрасловата парламентарна комисия. Депутатите одобриха измененията в Закона за вероизповеданията, импортирани през януари от ГЕРБ и Движение за права и свободи, откакто финансовото министерството алармира, че изповеданията няма по какъв начин да си получат държавната дотация, заяви " Канал 3 ".

Проблемът при Главното мюфтийство е още по-завързан, тъй като там не е бил избран бенефициентът на парите, а също по този начин, че поради запори на отговорности от съдия-изпълнители, парите от страната ще отидат за погасяването, а не за заплати на духовниците.

" Намери се механизъм, с който БПЦ към този момент употребява държавната дотация. Главното мюфтийство към момента не е почнало да я употребява ", сподели депутатът от Движение за права и свободи, който е и зам.-председател на комисията по вероизповеданията.

Амнистията на неплатените отговорности ще се прави по документално искане, одобрено от министъра на финансите, взеха решение депутатите единствено с един глас срещу, в наличието на представители на Синода и Мюфтийството, както и на правосъдното и финансовото министерство, които поддържат измененията. Искането ще се подава в 3-месечен период от влизането в действие на закона. Актовете за освобождението от неплатените обществени вземания ще може да се апелират по административен и правосъден ред. Неплатените вземания ще се отписват в 7-дневен период от влизането в действие на административния акт за освобождението от тях.

" Финансирането на вероизповеданията поражда като решение на Консултативния съвет по национална сигурност за да се прекъсне въздействието на непозната страна върху едно от вероизповеданията ", напомни той и добави, че тогава е направен законопроектът. " Всички страхове на БПЦ и на мюсюлманското изповедание бяха погасени, по този начин, както им обещахме ", добави Цонев.

Предстои на следващия ден законът да бъде гласуван на първо четене и в пленарната зала. Припомняме, че от Българска социалистическа партия още през вчерашния ден упрекнаха Движение за права и свободи и ГЕРБ в подписване на договорка - да бъдат опростени задълженията на Главното мюфтийство против поддръжка на придвижването против президентското несъгласие върху Изборния кодекс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР