Amnesty International публикува доклад от 278 страници, изготвян цели 4

...
Amnesty International публикува доклад от 278 страници, изготвян цели 4
Коментари Харесай

И Amnesty обвини Израел в апартейд

Amnesty International разгласява отчет от 278 страници, изготвян цели 4 години, в който упреква Израел в апартейд и поддържане " система на подтисничество и владичество " над палестинците от 1948 година, осведоми AP.

Конкретният отчет е част от преосмислянето на израелско-палестинския спор в последното десетилетие от вероятността на битка за равни права. Изводите идват на фона на сходни констатации на други правозащитни организации, в това число и Human Rights Watch.

Горепосочения отчет наблюдава събитията от 1948 година Около 700 000 палестинци са избягали или са били прогонени по време на арабско-израелската война. Палестинците, останали в Израел, живеят под военно ръководство до преди войната в Близкия изток през 1876 година, когато Израел завзема Западния бряг и Газа.

" От основаването си през 1948 година Израел организира политика на определяне и поддържане на еврейска демографска надмощие и на оптимален надзор върху земята в интерес на израелските евреи, като в същото време лимитира правата на палестинците и не разрешава на палестинските бежанци да се завърнат по домовете си ", се показва в отчета на Amnesty International.

Amnesty International слага акцент обаче върху фактическото анексиране на Западния бряг, Източен Йерусалим и блокадата на линията Газа през 2007 година от Израел и по този начин противоречивото създаване на еврейски селища.

AP прибавя, че Израелската страна отхвърля обвиняванията с мотив, че арабските жители в територията на Израел се употребяват с равни права и дефинира предходните отчети на Amnesty като пристрастни. Израел упреква организацията в антисемитизъм и опити за делегитимиране на Израел.
 Израел изгони шефа на Human Rights Watch
Израел изгони шефа на Human Rights Watch

Но организацията ще продължи да документира злоупотреби

AP подчертава изказване на министерството на външните работи на Израел, в което се показва, че езикът на отчета е екстремистки и се изопачава историческия подтекст . По време на мирните процеси през 90-те години Израел даде лимитирана автономност на Палестина, изтегляйки военните си елементи от Газа през 2005 година

Генералният секретар на Amnesty Агнес Каламард отхвърля обвиняванията от страна на израелската страна и декларира, че Аmnesty признава Израел и осъжда антисемитизма, и дефинира обвиняванията към организацията като обезверен опит да се отклони вниманието от констатациите на отчетите.

Докладите правят оценка политиките на Израел въз основа на интернационалните конвенции - Римския статут на интернационалния углавен съд (ICC). В него като формулировка апартейда се дефинира като " институционален режим на редовно насилничество и доминация от страна на една расова група над друга ", осведоми AP.

Международният углавен съд към този момент проверява евентуални военни закононарушения от страна на Израел и палестинските бойци. Миналата година Съветът по правата на индивида към Организация на обединените нации основава непрекъсната анкетна комисия, която проверява злоупотребите против палестинците в Израел, Западния бряг и линията Газа, в това число за апартейд, прибавя AP.

Израел от своя страна упреква Международния углавен съд и Съвета по правата на индивида към Организация на обединените нации в користолюбие.

Според старши научния помощник в израелския институт за народна власт Ювал Шани е " малко евентуално " да бъде повдигнато обвиняване в апартейд от страна на МНС. Той добавя, че изказванията за апартейд са " крайни и напълно неоснователни ", само че и признава, че има дискриминация в комплицираната конюнктура в района, показва AP.

AP цитира Ювал Шавани: " Там в действителност има детайли, които могат да се квалифицират като дискриминация, сегрегация и подтисничество, като се има поради продължителността на окупацията ", сподели той. Но " е мъчно да се направи разграничаване сред въпроси, които са свързани с политиката за сигурност, с конкуриращи се национални искания, и това, което е расистка стратегия. "

Външният министър на Израел Яир Лапид съобщи пред кореспонденти, че не е изумен от заклеймяването на Израел като дискриминационна страна на расова основа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР