Американците са наплашени от коронавирусната зараза, но продължават да са

...
Американците са наплашени от коронавирусната зараза, но продължават да са
Коментари Харесай

Американците са уплашени от скъпите здравни услуги

Американците са наплашени от коронавирусната болест, само че не престават да са в непрекъснато напрежение от повишаването на опазването на здравето, което става по целия свят. Особено в наши дни, когато популацията на планетата застарява. Американската система на публично опазване на здравето също е притисната в ъгъла от възходящите разноски. Например междинният дневен разход за болнично легло в Съединени американски щати през 1980 година е $127, до момента в който през 2019 година е към този момент $413, сочат данни на уеб страницата Just Facts.

В началото на тази година американските медии оповестиха проектите за развиването на три доста значими за страната стратегии и с това като че ли бе доказана прогнозата от втората половина на 2019 година, че опазването на здравето в Съединени американски щати

е пред стопански срив

поради застаряващото население, огромна част от което e без или с ниски спестявания и здравни застраховки. Още предходната година имаше прогнози, че разноските за опазване на здравето в идващите няколко години ще доближат $15 000 годишно нa глaвa oт нaceлeниeтo, откакто през 2019 година те са били $11 500, миналата година - $10 900, до момента в който през 1960 година са били едвам $150.

Предложеният от администрацията на Доналд Тръмп бюджет от $4,8 трилиона за фискалната 2021 година включва доста орязвания на разноските за стратегиите Medicare ( " Медикеър " ), Medicaid ( " Медикейд " ) и обществено обезпечаване за хора с увреждания, написа Лиз Сийгърт в блога на Асоциацията на здравните публицисти. Предложението ще понижи средствата за " Медикеър " с $850 милиарда, за " Медикейд " - с $920 милиарда, а за общественото обезпечаване - с $30 милиарда през идващото десетилетие, написа Сийгърт. Здравното министерството ще понижи бюджета си с 9 на 100. Предложението включва съкращения и на детските здравноосигурителни стратегии, макар предходните изказвания на президента, че правата на хората ще останат незасегнати.

Дали Тръмп се пробва да допре третата релса на политиката, питат се и публицисти, и анализатори оттатък океана в навечерието на президентските избори. Известно е, че трета релса се употребява в електрическите железопътни системи и тя носи високо напрежение. Когато става въпрос за политика, американците визират с нея взривоопасните проблеми на обществената политика и опазването на здравето.

Едно от терзанията е, че лекарите, недоволни от понижените проценти на реимбурсация,

може да понижат броя на пациентите си

по " Медикеър " или да спрат да одобряват заболели по програмата.

Според някои анализатори вероятно ще има нова система за заплащане при лекуване на остри положения, ще бъде изработен опит да се употребяват повече медицински сестри и лекарски асистенти за даване на рутинни грижи. Има и предложение за всички лекарски и други амбулаторни медицински услуги да се заплаща по една и съща цена, без значение къде са предоставени.

Според Елена Ботела от " Форбс " е допустимо мнозина възрастни да изгубят достъпа си до своите лекари. Нейните данни сочат, че бюджетът на " Медикеър " ще бъде понижен със 7% ($756 млрд.) през интервала 2021-2030 година Ботела напомня, че намаляването на реимбурсацията за " Медикеър " е спорна тактика - в предишното програмата е получавала както поддръжка, по този начин и рецензия от представители на Демократическата и на Републиканската партии. Според някои анализатори намаляването на реимбурсацията икономисва пари на данъкоплатците посредством понижаване на облагите на здравната промишленост. А от администрацията на Тръмп настояват, че има доста случаи, в които процентът на възобновяване на средствата за осъществени от лекарите медицински услуги е прекалено раздут. Дори се твърди, че в лекарските кабинети, благосъстоятелност на лечебните заведения, постоянно се заплаща повече за осъществяване на същите процедури, в сравнение с самостоятелните лекари.

Според анализаторите Тръмп желае да се оправи с високите цени на медикаментите, отпускани по лекарско наставление, които " Медикеър " реимбурсира. Администрацията на президента приканва Конгреса да одобри " цялостна промяна в ценообразуването на медикаментите ", като съобщи, че ще понижи федералния недостиг с $135 милиарда през идващите 10 години. Тази оценка включва спестяванията за стратегии като " Медикеър " и " Медикейд ", споделя Ботела. През 2019 година " Файненшъл таймс " заяви, че мнозина

американци си купуват инсулин от Канада

на 1/10 от цената, която заплащат за медикамента в Съединени американски щати. Според здравното министерство на Съединени американски щати американците постоянно заплащат най-малко 2 пъти повече за медикаменти по предписания, в сравнение с жителите на други развити страни.

Все отново, мнозина помнят обещанията на Тръмп през 2015 година, когато встъпи в служба. Елиът Фишман, старши шеф за здравната политика в непартийната пациентска организация Families USA, е безапелационен, че администрацията на Тръмп нарушава експлицитния ангажимент, който пое през цялата си предизборна акция, да не редуцира " Медикеър ". Дори в случай че някои съкращения са оправдани, спестяванията би трябвало да се употребяват в системата на " Медикеър ", с цел да създадат опазването на здравето по-малко скъпо за възрастните, упорства Фишман. Той споделя, че " в програмата " Медикеър " има области на разточителни разноски ", само че въпреки това в нея има и много пропуски: да вземем за пример възрастните се борят за стоматологични грижи и се сблъскват с високи разноски за медикаменти, отпускани с рецепта. В това отношение българските пациенти биха показали схващане, тъй като те доплащат приблизително над 45% за медицински услуги и медикаменти.

" Президентът даде обещание, че, за разлика от други републиканци, няма да допре общественото обезпечаване и " Медикеър ", съобщи през януари 2020 година сенатор Чък Шумер.

Бюджетът понижава разноските и на " Медикейд " през идващите 10 години с 16% на 100. Програмата е основана през 1965 година за възнаграждение на здравни услуги за " избрани лица с ниски приходи в Съединени американски щати и нейните територии ". През 2017 година " Медикейд " обгръща 72 млн. американци. От 1966 година, когато компенсации по " Медикейд " са получавали годишно 2% от американците, през 2016 година те стават 22% и се чака през 2023 година да станат 23%. Днес обособените щати имат опция да дефинират критериите за допускане в програмата " Медикейд ", а федералното държавно управление възвръща на щата % от разноските при избрани правила. При предстоящите промени всеки от щатите ще получава

по-малко финансиране

само че щатските управи ще имат по-голям избор защо да го изразходват, считат анализатори.

" Медикеър " е национална здравноосигурителна стратегия в Съединени американски щати, почнала да работи през 1966 година в Администрацията за обществено обезпечаване (SSA) и в този момент се управлява от Центровете за услуги на " Медикеър " и " Медикейд ". Тя обезпечава главно здравно обезпечаване за американци над 65 година, както и на по-млади хора, само че с увреждания. Само през 2018 година " Медикеър " дава здравно обезпечаване на над 59,9 млн. души, като над 52 млн. от тях са над 65 година Според разнообразни отчети " Медикеър " покрива огромна част от разноските за здраве на включените в програмата, само че като цяло хората на процедура доплащат посредством спомагателна частна застраховка и/или като се причислят към публичен здравен проект. " Медикеър " е разграничен на четири елементи - А, Б, Ц и Д.

След гибелта на Джон Кенеди, поелият ръководството на страната Линдън Джонсън е решен да реализира стратегиите на предшественика си. С неговото покровителство Конгресът приема Програма за здравно обезпечаване на възрастните ( " Медикеър " ) и Програма за здравна помощ на бедните ( " Медикейд " ). Това става през 1965 година, а първите получатели стават президентът Хари С. Труман и брачната половинка му Бес. Досега програмата претърпява значително промени. Например през 2003 година при президента Джордж Буш-младши бе призната частта Д за покриване на съвсем всички медикаменти, отпускани по лекарско наставление. Когато през 1966 година " Медикеър " стартира да изплаща компенсации, приблизително 5,5 работещи американци са издържали един възрастен над 65 година, до момента в който през 2017 година издържаните са към този момент 3,8! През 2018 година " Медикеър " обезпечава здравна застраховка за над 18% от американците - съвсем всички са над 65 година (това са над 51 млн. души) и за към 9 млн. по-млади с трайни увреждания.

Днес голяма част от американските жители задават доста въпроси, освен за ковид, и към този момент те са без отговори. Например: по какъв начин препоръчаните промени ще се отразят на опазването на здравето и услугите за възрастни в другите щати? Дали лекарите ще спрат да одобряват нови пациенти по програмата " Медикеър "? Ще понижат ли лечебните заведения услугите поради измененията във възобновяване на разноските им? Какво може да се случи с локалните щатски и/или федералните старания за отбрана на възрастните хора?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР