Американското списание Forbes отбелязва, че в рускоезичния сегмент на интернет

...
Американското списание Forbes отбелязва, че в рускоезичния сегмент на интернет
Коментари Харесай

Forbes: Русия се готви да отрази нападение на 50 хиляди украински дрона

Американското списание Forbes отбелязва, че в рускоезичния сегмент на интернет интензивно се разисква идна офанзива против съветските войски в Украйна от десетки хиляди безпилотни летателни апарати (БПЛА), която в този момент се приготвя в Киев и която може коренно да промени обстановката на фронтовата линия.

 

Олексий Арестович, досегашен консултант на свободна процедура в канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски, приказва за идната офанзива с дронове през януари. А през февруари украинският общоприет щаб разгласи основаването на " първата в света ударна рота от дронове ".

 

Според телеграм канала " Руский инженер " Украйна е закупила в Китай всички налични на пазара съставни елементи за относително евтини спортни дронове FPV, оборудвани с видеокамери ( " съгласно косвени оценки, 50 000-100 000 броя " ).

Тези дронове са с по-малки размери от общоприетите квадрокоптери, само че са оборудвани с мощни мотори, които разрешават на лекия дрон да развива скорост до 200 км/ч.

 

Достатъчно е да прикрепите към него граната - и дронът може да се употребява като радиоуправляем робот-камикадзе, който е в положение много тъкмо да поразява цели на относително огромно разстояние от оператора, който го ръководи посредством видеовръзка.

 

Тактиката беше употребена за първи път сполучливо от въоръжените сили в края на юли предходната година, напомня Forbes, когато спонтанен дрон FPV мина през вратата на окупирана от съветската войска постройка, преди да експлодира вътре.

Оттогава сходни офанзиви станаха необятно публикувани. В мрежата можете да намерите видеоклипове, в които спонтанни радиоуправляеми камикадзета нанасят удари по съветски танкове (устройството може елементарно да се вкара в отворен люк) или по окопани съветски единици, които не могат да бъдат достигнати от пряк огън от земята.

Според Forbes минимум половината полети на такива дронове са сполучливи, т.е. те поразяват набелязаната цел - макар обстоятелството, че " спрямо други управляеми оръжия и муниции, те са евтини и елементарно налични ".

 

Изданието цитира калкулации, съгласно които основаването на всяко такова неподготвено камикадзе коства единствено няколко стотин $, което е доста по-евтино даже от елементарен първокачествен квадрокоптер - да не приказваме за иранските " Шахеди ", за всеки от които Москва заплаща, съгласно някои оценки, от 20 до 50 хиляди $.

 

Нападение от 50 000 дрона, отбелязва телеграм каналът " Руский инженер ", може да се трансформира в офанзива с невиждани размери. Като се има поради, че спортните дронове са доста устойчиви на радиосмущения, няма да е допустимо да бъдат спрени с елементарни заглушители.

 

Вълни от летящи камикадзета могат да идват и да си отиват, удряйки съветски позиции, " до момента в който всички цели бъдат унищожени ", написа Forbes.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР