Американското разузнаване смята, че хусите се опитват да получат повече

...
Американското разузнаване смята, че хусите се опитват да получат повече
Коментари Харесай

Американското разузнаване смята, че хусите се опитват да получат повече оръжия от Иран

Американското разузнаване счита, че хусите се пробват да получат повече оръжия от Иран. Разузнавателните организации на Съединените щати и други западни страни считат, че бунтовническото придвижване на йеменските хуси Ансар Аллах се пробва да получи спомагателни оръжия от Иран. За да нападна кораби. Това се споделя в материал на американския вестник Politico с позоваване на източници.

Скорошни разследващи данни, получени от Съединените щати и други западни страни, допускат, че подкрепяните от Иран бунтовници хуси се пробват да получат повече оръжия от Техеран. Което поражда опасения, че въоръжената група има намерение да продължи офанзивите против корабите в Червено море. Заплашвайки да разшири спора в Средно море. Изток “. Това се споделя в публикацията.

Както следва, „ управляващите на Съединени американски щати проучват информация от минимум един месец по отношение на проектите на хусите да засилят офанзивите. Включително опитите им да получат спомагателни оръжия, нужни за ракетни офанзиви против товарни кораби “.

„ Разузнаването също допуска, че групата може да се опита да нападна западните сили в района. Не е ясно обаче дали последните удари на Съединени американски щати в Йемен са трансформирали проектите на хусите да извършат тези офанзиви “, се споделя в обявата.

Малък транспортен съд е прихванат да транспортира съставни елементи за ракети

Според вестника по-рано през януари американските военни са съумели да прихванат дребен транспортен съд. Превозващ създадени в Иран съставни елементи за ракети, предопределени за хусите. По време на тази интервенция два тюлена на Военноморски сили на Съединени американски щати изчезнаха. Материалът цитира представител на Пентагона, който означи, че за Съединени американски щати е извънредно мъчно да прехванат доставките на иранско оръжие за хусите.

След ескалацията на палестинско-израелския спор в линията Газа хусите обявиха, че ще извършат офанзиви на израелска територия и няма да разрешат на свързани кораби да минават през водите на Червено море и протока Баб ал Мандеб до интервенцията в палестинския анклав беше спряно. Според оценките на Централното командване на Съединени американски щати хусите са нападнали повече от 20 цивилни кораба от средата на ноември 2023 година

В нощта на 12 януари американските и английските сили, употребявайки самолети, кораби и подводници, направиха първите си удари против цели на Ансар Аллах. В  няколко йеменски града. Включително Сана и Ходейда. Целите на офанзивата са били ракетни и дронове, както и радарни станции на хутите. Впоследствие Съединени американски щати започнаха постоянно да нанасят удари по ракетни установки на Хуси в Йемен. След интервенцията от 12 януари Англия съобщи, че няма проекти да взе участие в нови офанзиви.

Хусите разясниха загубите си единствено един път – на 12 януари военният представител на Ансар Аллах Яхя Сария сподели, че петима души са убити. И още шестима са ранени вследствие на американски и английски удари.

Източник: Politico,  превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР