Американското правителство е готово да разговаря с Русия без условия

...
Американското правителство е готово да разговаря с Русия без условия
Коментари Харесай

Белият дом иска да ангажира Русия с бъдеща рамка за контрол на ядрените оръжия след изтичането на Нов СТАРТ

Американското държавно управление е готово да беседва с Русия без условия за бъдеща рамка за надзор на нуклеарните оръжия, въпреки и да подхваща контрамерки в отговор на решението на Кремъл да приключи действието на последния контракт за надзор на нуклеарните оръжия сред двете страни, сподели през днешния ден съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, представен от Българска телеграфна агенция.

През февруари съветският президент Владимир Путин разгласи, че замразява  присъединяване на Русия в процедурите, планувани от контракта за Нов СТАРТ за инспекции на нуклеарните бойни глави и ракети - ход, който пристигна в миг, когато напрежението сред двете страни се изостри след съветската инвазия в Украйна. Москва обаче съобщи, че ще продължи да съблюдава рестриктивните мерки на контракта за нуклеарните оръжия.

Съливан сподели по време на годишната среща на Асоциацията за надзор на въоръженията, че Съединени американски щати се ангажират да съблюдават контракта, в случай че Русия също го направи, и че Вашингтон желае да стартира разговор за нова рамка за ръководство на нуклеарните опасности, откакто договорът изтече през февруари 2026 година

" Не е в полза на нито една от нашите страни да пристъпим към започване на съревнование в стратегическите нуклеарни сили ", сподели Съливан и добави: " Вместо да чакаме да разгадаем всички наши двустранни разлики, Съединени американски щати са подготвени да ангажират Русия още в този момент за ръководство на нуклеарните опасности и за създаване на съглашение за след 2026 година "

Съединени американски щати са подготвени да се придържат към рестриктивните мерки на бойните глави до края на периода контракта. Уточняването на детайлностите по отношение на рамката за интервала след 2026 година ще бъде усложнено от напрежението сред Съединени американски щати и Русия и възходящата нуклеарна мощност на Китай, показва АП.

Според годишно изследване на Федерацията на американските учени Китай към този момент разполага с към 410 нуклеарни бойни глави. През ноември Пентагонът пресметна, че броят на бойните глави на Китай може да нарасне до 1000 до края на десетилетието и до 1500 до към 2035 г.Размерът на китайския боеприпас и това дали Пекин е подготвен да стартира разговор всъщност ще повлияят на бъдещата позиция на силите на Съединени американски щати и на способността на Вашингтон да реализира каквото и да е съглашение с руснаците, обявиха представители на американското държавно управление.

Американско-китайските връзки са обтегнати във връзка със свалянето на китайски шпионски балон тази година, който пресече континенталната част на Съединени американски щати, зародилото напрежение по отношение на статута на самоуправляващия се остров Тайван, който Китай афишира за своя територия, както и от американския надзор върху износа, ориентиран към ограничение на достъпа на Китай до съвременно полупроводниково съоръжение и други въпроси.

Съливан сподели, че е имал прям продан на отзиви с най-високопоставения китайски посланик Ван И по отношение на контрола върху въоръженията, когато двамата са се срещнали във Виена предишния месец за задълбочени диалози по отношение на американско-китайските връзки, и че американското държавно управление е посочило ясно на Пекин, че е " готово да приказва, когато и вие сте подготвени да говорите ".

" Казано с елементарни думи, към момента не сме видели подготвеност от страна на Китай да отдели стратегическата непоклатимост от по-широките въпроси в връзките ", сподели Съливан.

" Съединени американски щати не изпитват потребност да усилват нуклеарните си сили, с цел да надвишават общия брой сили на нашите противници, за да ги възпираме сполучливо ", добави съветникът.

Натискът на Белия дом върху Москва във връзка с контрола на нуклеарните оръжия идва ден, откакто администрацията разгласи нови стъпки в отговор на замразяването на присъединяване на Русия в контракта.

Държавният департамент съобщи, че към този момент няма да уведомява Русия за актуализации на положението или местоположението на " подлежащи на надзор по контракта обекти " като ракети и пускови установки, ще отнеме американските визи, издадени на съветски инспектори по контракта и членове на екипажи на самолети, и ще приключи даването на телеметрична информация за тестови изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети и балистични ракети, изстрелвани от подводници.

Остава неразбираемо дали Кремъл би желал да се ангажира с Вашингтон по този въпрос в миг, когато връзките сред Съединени американски щати и Русия са в най-ниската си точка от края на Студената война насам. Съливан означи, че през годините Съветският съюз, а след това и Русия, са натрупали опит в отделянето на ръководството на нуклеарните опасности от други въпроси, даже когато връзките със Съединени американски щати са били обтегнати.

" Не мога да предвидя какво тъкмо ще направи Владимир Путин ", сподели Съливан и добави: " Предишният опит обаче демонстрира, че нашите две страни са способни да вземат участие в този тип полемики по метод, който служи на съответните ни национални ползи и на общите ни ползи. "

По-рано тази година Съединени американски щати и Русия стопираха да обменят два пъти годишно данни за нуклеарните оръжия, изисквани от контракта.

Договорът Нов СТАРТ, който тогавашните президенти на двете страни - Барак Обама и Дмитрий Медведев подписаха през 2010 година, лимитира всяка от страните да не разполага повече от 1550 нуклеарни бойни глави и 700 ракети и бомбардировачи и планува инспекции на място за инспекция на спазването му.

От 2020 година инспекциите не се организират поради пандемията COVID-19.

Обсъжданията за възобновяването им трябваше да се проведат през ноември 2022 година, само че Русия ненадейно ги анулира, базирайки се на поддръжката на Съединени американски щати за Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР