Американското министерство на финансите посочи Швейцария и Виетнам като валутни

...
Американското министерство на финансите посочи Швейцария и Виетнам като валутни
Коментари Харесай

Швейцария вече е валутен манипулатор

Американското министерство на финансите уточни Швейцария и Виетнам като валутни манипулатори и остави под наблюдаване Китай. Решенията са включени в последния отчет за валутната политика на администрацията на президента Доналд Тръмп, оповестен на 16 декември.

Прегрешението на Берн, съгласно американците, е, че е интервенирал на валутния пазар в по-големи от нужните количества за преодоляване на пазарните съмнения. Виетнам пък е упрекнат, че е лимитирал повишаването на валутата си тъкмо по времето на възходящ търговски остатък със Съединени американски щати. Китай бе свален от листата на манипулаторите през януари, като щатското финансово ведомство настоя второто по величина международно стопанство да усъвършенства прозрачността при ръководството на валутата си и изключително на връзките на централната банка с държавните кредитни институции, които при интервенциите си на валутния пазар могат да следват публични инструкции.

Администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън обаче може да промени метода през идната година. Утвърдената за финансов министър Джанет Йелън неведнъж е споделяла, че би трябвало да се демонстрира по-голямо схващане към решенията на паричната политика, които въздействат на обменните курсове. И че е изключително мъчно да се дефинира по кое време дадена страна употребява валутата си, с цел да извлече комерсиално преимущество.

Швейцария отговори неотложно на обвиняванията на щатското финансово министерство посредством публично изказване на националната банка, в което тя показва, че "е подготвена да интервенира още по-мощно " на валутния пазар, с цел да опази ценовата непоклатимост. Швейцарските централни банкери отхвърлят присъединяване в каквато и да било форма на валутни операции и твърдят пазарите, че ще продължат битката със мощния франк, с цел да предотвратят дефлационни опасности.

Оценката на МВФ

Националната банка на Швейцария (SNB) стартира да интервенира преди година, тъй като локалният пазар за дългови бумаги е прекомерно дребен за стартирането на стратегии за изкупуване на облигации, сходни на схемите на централните банки от калибъра на ЕЦБ, Федералния запас, "Бенк ъф Инглънд " и "Бенк ъф Джъпен ". Швейцарските парични стратези поддържат също, че в дребна, зависеща от търговията стопанска система, парите, изхарчени за фискални тласъци, по-скоро ще изтекат зад граница в сравнение с в поддръжка на локалното ползване.

МВФ утвърди предходната година швейцарската политика на негативни лихвени проценти и интервенции.

"Манипулационните " критерии на Вашингтон

Щатската администрация преценя които страни са валутни манипулатори по три критерия:

- остатък по настоящата им сметка със Съединени американски щати, равностоен на 2% от БВП;

- двустранен търговски остатък (със САЩ) от най-малко 20 милиарда щ. долара;

- валутни интервенции в размер на най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт на съответната страна.

Швейцария и Витнам попадат за първи път в групата на "манипулаторите ", тъй като и двете страни дават отговор и на трите критерия, които американските финансисти употребяват за оценките си. Търговските сътрудници на Вашингтон, които извършват два от критериите, са "под наблюдаване ", въпреки че в този лист е оставен и Китай, който дава отговор единствено на един аршин.

Тайланд, Тайван и Индия бяха добавени към оповестения на 16 декември лист за още по-стриктно наблюдаване. Япония, Южна Корея, Германия, Италия, Сингапур и Малайзия, също остават под наблюдаване, паралелно с Китай.

Етикетът "валутен манипулатор " не върви с незабавни санкции и санкции, само че може да увеличи напрежението в комерсиалните връзки.

Мотиви и рекомендации

Отбелязвайки мощния растеж на виетнамския търговски остатък със Съединени американски щати, американското финансово министерство предлага на виетнамското държавно управление да разреши на валутата си да нараства по-бързо, което ще помогне за неутрализирането на непотребните несъответствия. Виетнамските управляващи са уведомили американците, че са купили чисто 16.8 милиарда щ. $ на валутния пазар в интервала от юли 2019-а до юни 2020-а, което се равнява на 5.1% от Брутният вътрешен продукт на страната. Американските финансисти са поискали по-голяма бистрота при управението на виатномския донг и рационализация на паричните принадлежности, тъй че Ханой да разчита по-малко на валутни интервенции. Виетнам би трябвало да редуцира и комерсиалните бариери, с цел да могат американски компании и служащи да влязат на пазара на азиатската страна.

В случая с Швейцария главният проблем на американците са валутните интервенции, признава поискал анонимност почитан държавен служител. Въпреки че швейцарският франк е поскъпнал с над 3% към $ в интервала от началото на юли 2019-а до края на юни 2020-а, американското финансово министерство упорства, че Берн е осъществил огромни валутни интервенции в надалеч по-голям размер от предходни интервали, с цел да спре повишаването на националната валута. И че най-малко при някои от тях задачата е била да се попречи на ефикасни корекции на разплащателния баланс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР