Американското финансово министерство постави в черен списък ирански танкер, за

...
Американското финансово министерство постави в черен списък ирански танкер, за
Коментари Харесай

САЩ поставиха в черен списък ирански танкер, за който твърдят, че превозва петрол за Сирия

Американското финансово министерство сложи в черен лист ирански танкер, за който Съединени американски щати настояват, че транспортира нефт за Сирия, оповестява BBC. Корабът „ Грейс 1 “, който беше преименуван на „ Адриан Дариа 1 “, беше арестуван от английски командоси в Гибралтар през юли, откакто беше обвинен в нарушаване на глобите на Европейски Съюз за доставка на нефт за Дамаск.
В началото на този месец беше освободен, откакто Иран даде уверения, че товарът няма да бъде доставян в Сирия. Съединени американски щати несполучливо се пробваха още веднъж да изискат задържането на плавателния съд.
Първоначалното му задържане провокира дипломатическа рецесия сред Англия и Иран. В отговор Техеран задържа плаващият под английски байрак шведски транспортен съд „ Стена Имперо “ в Персийския залив.
В изказване на финансовото министерство на Съединени американски щати се показва, че „ Адриан Дариа 1 “ се употребява за преместването на 2,1 милиона барела ирански недопечен нефт, който е благосъстоятелност на Иранската революционна армия –крило на въоръжените сили на страната, което Вашингтон счита за терористична организация.
Според Съединени американски щати кораби като „ Адриан Дария 1 “ се употребяват за продажбата на нефт, а с парите нелегално се финансират „ ирански интервенции и действия, които пропагандират тероризма “.
Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео написа в „ Тwitter “, се Вашингтон има „ достоверна информация “, че плавателния съд е на път за Тартус – водещ сирийски пристанищен град, в който е ситуирана съветска военноморска база. По думите му е „ голяма неточност “ да се има вяра на уверенията, дадени за кораба от страна на иранския министър Джавад Зариф.
По-рано Техеран съобщи, че петролът на борда на иранския транспортен съд към този момент е продаден, само че не разкри самоличността на купувача. След като „ Адриан Дариа 1 “ напусна Гибралтар предходната седмица, той уточни гръцкото пристанище Каламата като последна дестинация.
Помпео заплаши със наказания всяка страна, която оказва помощ на танкера и Гърция съобщи, че няма да подкрепя плаването му до Сирия.
Според обществено налични данни от уебсайт за следене на корабоплаването „ Адриан Дариа 1 “ е трансформирал крайната си дестинация на Искендерун в Източна Турция – пристанище, ситуирано на 40 километра от сирийската граница. Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу танкерът е променял курса си няколко пъти и уточни, че се е насочил към ливански териториални води.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР