Американският технологичен гигант Microsoft отчете печалба и приходи за последното

...
Американският технологичен гигант Microsoft отчете печалба и приходи за последното
Коментари Харесай

Облачният бизнес на Microsoft отново блести в тримесечния отчет на компанията

Американският софтуерен колос Microsoft регистрира облага и доходи за последното тримесечие, надхвърлящи упованията на анализаторите, и даде оптимистична прогноза за настоящия тримесечен интервал, съобщи Си Ен Би Си.

Компанията регистрира облага от 2,22 $ за акция при доходи от 49,36 милиарда $, до момента в който упованията бяха за облага от 2,19 $ на акция при доходи от 48,05 милиарда $, сочат данни на Refinitiv.

Това значи, че приходите на компанията са се нараснали с 18% по отношение на същия интервал на миналата година и с близо 20% спрямо предходното тримесечие.  

Разходите за продажби и маркетинг възлизат на 5,6 милиарда $, като това значи, че те са с 10% по-високи спрямо предходното тримесечие. Това е най-бързият напредък на тези разноски от повече от три години.

По време на конферентен диалог с анализатори основният финансов шеф на Microsoft Ейми Худ предвижда доходи сред 52,4 милиарда $ и 53,2 милиарда $ през четвъртото фискално тримесечие на компанията.

Основен принос за положителните резултати за следващ път има подразделението на Microsoft за облачни услуги, в което влизат платформата Azure, Windows Server, SQL Server и GitHub. През последното тримесечие то е генерирало доходи от 19,05 мрлд. $, което е растеж от 26% и е над плануваните от анализатори, интервюирани от  StreetAccount, 18,90 милиарда $. От Microsoft разясниха, че единствено при Azure и другите облачни услуги е регистриран растеж от 46% на годишна база. Прогнозите на анализаторите, интервюирани от Си Ен Би Си, бяха за напредък от 45,3%.

През последното тримесечие броят на покупко-продажбите за платформата Azure на стойност над 100 млн. $ се е удвоил, съобщи основният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя надела по време на конферентния резговор.

Отделът на Microsoft за работливост и бизнес процеси (Productivity and Business Processes), в който влизат Dynamics, LinkedIn и Office, е съдействал с доходи от 15,79 милиарда $, което е растеж от 17% в съпоставяне със същия интервал на миналата година и над прогнозата на анализаторите, интервюирани от StreetAccount, за доходи от 15,75 милиарда $. Microsoft увеличи цените за някои абонаменти за Office 365 през тримесечието.

Подразделението за лични компютри, в който влиза операционната система Windows, гейминг отдела XBOX и другите устройства на компанията, е генерирал доходи от 14,52 милиарда $. Това е растеж от 11% и е над прогнозата за доходи от 14,27 милиарда $.

От Microsoft обявиха, че продажбите на лицензи за Windows за производители на лични компютри са нарастнали с 11% през тримесечието,  макар че през същият интервал доставките на компютри са паднали с 6,8%, демонстрират данни на изследователската компания Gartner.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР