Американският супермодел от палестински произход Джиджи Хадид проговори за продължаващия

...
Американският супермодел от палестински произход Джиджи Хадид проговори за продължаващия
Коментари Харесай

Джиджи Хадид: Да си пропалестинец, не означава да си антисемит

Американският супермодел от палестински генезис Джиджи Хадид проговори за продължаващия гибелен спор сред Израел и Палестина, описвайки войната като " неоправдана покруса ". Тя изрази поддръжката си зад битката на Палестина, като в същото време осъди насилието, зародило вследствие на офанзивите.

28-годишната Хадид, чиито татко е палестинец, е била дълготраен бранител на придвижването " Свободна Палестина "  заедно със сестра си Бела Хадид, само че споделя, че се усеща виновна към своите еврейски другари да обясни, че тя не поддържа пострадването на който и да е евреин. Тя разясни, че има вяра, че да си пропалестинец не значи да си антисемит.

Джиджи и Бела Хадид са дъщери на Мохамед Хадид, палестинско-американски бизнесмен на недвижими парцели. Той е роден в Назарет по време на арабско-израелската война от 1948 година Семейството му напуща дома си, когато той е бебе, ставайки бежанци в Сирия. Те се откриват в Съединени американски щати, когато Мохамед е младеж.

" Изпитвам дълбока съпричастност и обезсърчение към палестинската битка и живота под окупация; това е отговорност, която нося всеки ден. Също по този начин се усещам виновна към моите еврейски другари да го изясня, както съм правила и преди: макар че имам очаквания и фантазии за палестинците, само че никое от тях не включва вредата за евреин ", написа Джиджи в Instagram.

" Тероризирането на почтени хора не е в сходство с и не носи никаква изгода за " Движението за свободна Палестина ". Идеята, че това е по този начин, е подхранвала мъчителен, дълъг десетилетия цикъл на възмездие (на което нито един почтен граждански, палестинец или израелец, заслужава да бъде жертва) и спомага за увековечаването на подправената концепция, че да си пропалестинец = антисемит ", добави тя.

В умозаключение на изказването си Джиджи Хадид, майка на едно дете, сервира своите съболезнования на всички наранени от спора и откровено прикани за отбрана на " почтени животи ".

" Ако ви боли, до момента в който споделям съболезнованията си през днешния ден с моите близки, палестинци и евреи, адресирам ви любовта и силата си, който и където и да сте ", написа тя. " Има доста комплицирани, персонални и годни усеща, само че всеки човек заслужава, съществени права, отношение и сигурност, без значение от неговата народност, вяра, етническа принадлежност ".

Хадид сподели, че знае, че думите й няма да са задоволителни, с цел да излекуват дълбоките рани на толкоз доста хора, само че тя постоянно се моли за сигурността на почтени животи.

В изявление за The Cut през 2022 година сестра й Бела Хадид сподели, че в предишното не е била склонна да приказва за поддръжката си за палестинската идея. Тя обаче се беше образовала по въпроса и се усещаше подготвена за това, добави тя.

През юни 2022 година тя разгласява в Instagram: " Никога няма да разреша на никого да не помни нашата красива Палестина или нашите красиви хора ".

Бела Хадид също сподели на своите почитатели: " Всеки ден ми се желае да мога да се върна обратно във времето, когато бях дете, с цел да мога да стартира да се удрям за Палестина по-рано.

" За моето семейство, за моите старейшини, нашата история и за народа на Палестина, който към момента живее в този момент, през тази подла, изтощителна и мъчителна окупация ".

Сега наподобява, че тези мнения са отстранени от нейния акаунт в Instagram, само че по това време бяха необятно публикувани.

" Аз съм единствено за взаимното битие ".

През май 2018 година десетки палестинци бяха убити по време на митинг покрай границата с Газа. Демонстрацията последва 70-ата годишнина от основаването на Израел, когато палестинците означават Деня на Накба ( " накба "  на арабски значи " злополука " ).

Джиджи Хадид показа публикации за убийствата и изявления на братовчед за историята на нейното семейство в профила си в Twitter, който към този момент не е деен напомня Newsweek.

Според новинарските репортажи по това време тя написа: " Казала съм го преди и ще го кажа още веднъж. За мен това не е обвързвано с вяра или едно против друго – става дума за лакомия "

Този коментар докара до обвинявания в антисемитизъм, само че моделът отговори: " Намерението ми в никакъв случай не е да деля групите в ненавист – пребивавам живота си, обичайки всички, без значение от религията/расата ".

" Така че ще кажа още веднъж за финален път, не съм срещу никого. Аз съм единствено за взаимното битие. Това е всичко. #freepalestine ".

През 2021 година, откакто палестинските фамилии в йерусалимския квартал Шейх Джара бяха застрашени с изпъждане, Джиджи Хадид показа поредност от истории в Instagram, с цел да изрази гнева си. 

Това включва графика, която гласи " Няма да изтриете Палестина ", както и мнения от писателя и деятел Нур Тагури. 

В обявата, споделена още веднъж от Джиджи Хадид, Тагури написа: " Всички би трябвало недвусмислено да се съгласим, че неочакваното изритане от фамилния ви дом, домовете, които сте построили, живее, от военна страна, е незаконно и нечовешко ". 

" Никога не е било въпрос на вяра. Историята звучи по-добре по този метод. Това е политическо нещо. Такова, което заслужава позволение както за палестинците, по този начин и за израелците ".

След като Бела Хадид участва на пропалестински митинг в Ню Йорк през май 2021 година, тя и сестра й, дружно с певицата Дуа Липа — която се срещаше с брат им Ануар Хадид по това време — бяха във фокуса на спорна реклама.

Поставена от World Values Network, организация, която споделя, че преподава и изследва " обичайните еврейски полезности ", рекламата свързва звездите с Хамас с надпис: " Хамас приканва за втори Холокост. Осъдете ги в този момент. "

Появата на Бела Хадид на шествието докара до апели към Dior да я в профил от акциите си, които марката пренебрегва.

Въпреки това, по време на изява в подкаста на Tagouri`s Rep през август 2022 година, Бела Хадид сподели, че нейната пропалестинска позиция й е коствала работа като модел и партньорство с марка в предишното, както и другарства.

" Имаше толкоз доста компании, които стопираха да работят с мен ", сподели тя. " Имам другари, които изцяло ме изоставиха ".

" Това, което пазиме, НЕ Е ненавист или принуждение "

Бела Хадид също обществено осъди антисемитизма.

През октомври 2022 година, след прословутия коментар на Кание Уест за " смъртна машинация 3 "  срещу евреите, тя показа изказване в Instagram.

Моделът не назова името на рапъра, само че написа: " Да разреша каквато и да е форма на антисемитизъм да се изплъзне, колкото и десенсибилизиран да е светът, би било неприятна услуга за приятелите ми, фамилиите, с които съм израснала, хора, които обичам и с които работя, себе си и даже палестинската идея като цяло ", посочи тя.

" Защото това, което пазиме, НЕ е ненавист или принуждение ".

Джиджи Хадид също разкритикува Уест, когато избухна скандал за неговите тениски с надпис " White Lives Matter ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР