Американският президент Доналд Тръмп, традиционен критик на мултилатерализма, и френският

...
Американският президент Доналд Тръмп, традиционен критик на мултилатерализма, и френският
Коментари Харесай

Тръмп и Макрон демонстрираха единство след срещата на Г-7

Американският президент Доналд Тръмп, обичаен критик на мултилатерализма, и френският му сътрудник Еманюел Макрон, който желае да възвърне състоятелността на формата Г-7, през днешния ден демонстрираха единодушие, приветствайки всички аспекти на напредъка, реализиран на срещата на високо ниво в Биариц, съобщи Агенция Франс Прес.

"Бяха два дни и половина на ужасно единение ", съобщи президентът на Съединени американски щати, преди да благодари на своя френски сътрудник, който беше хазаин на форума. При предходната среща на Г-7 в Канада през 2018 година Тръмп написа туит, с който отхвърли заключителната декларация на форума, напомня Агенция Франс Прес.

Макрон, който преди срещата в Биариц съобщи, че желае да възобнови модела на Г-7, с цел да не се разреши да стане ненужен, беше удовлетворен от положителното съгласие с Тръмп, който авансово представляваше опасност за неуспех на срещата. "По времето на тази среща на Г-7 успяхме да намерим нови точки на доближаване ", сподели френският държавен глава.

Двамата водачи реализираха общи позиции по иранската рецесия, комерсиалната война, данъчното облагане на цифровите колоси, показва Агенция Франс Прес. Тръмп разгласи през днешния ден, след края на форума на Г-7, че може да предложения съветския президент Владимир Путин на идната среща на групата, която би трябвало да се организира следващата година в Съединени американски щати, макар че Русия беше изключена от този формат през 2014 година "Със сигурност бих могъл да го поканя ", съобщи Тръмп, само че посочи, че не знае дали Путин, който е "горд човек ", би приел поканата. Американският президент сподели, че "би било доста мъчно за Путин " да пристигна като посетител в клуб, на който преди е бил член, съобщи ДПА.

В отговор на въпрос за климатичните промени, американският държавен глава сподели, че благосъстоянието на Съединени американски щати е учредено на силата и той няма да излага това на заплаха поради мечти. "Мисля, че Съединени американски щати имат голямо благосъстояние. Това благосъстояние е под краката ни. Аз вдъхнах живот на това благосъстояние. Ние сме номер едно в производството на сила в света и скоро ще сме надалеч най-хубавите ", сподели Тръмп пред публицисти, запитан за възгледите му за климатичните промени. "Не считам да пропилея това благосъстояние, не считам да го изгубя поради мечти, които почтено казано не правят добра работа ", добави Тръмп и уточни, че той самият е природозащитник и желае най-чистите въздух и вода на Земята, съобщи Ройтерс.

Френският президент разгласи през днешния ден, че през септември ще има среща на високо ниво с присъединяване на водачите на Украйна, Русия, Германия и Франция, с цел да се реализира прогрес към мир в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес. "Назрели са условия за потребна среща на върха ", сподели Макрон в края на форума на Г-7. Той посочи, че датата ще бъде избрана с немския канцлер Ангела Меркел, съветския държавен глава Владимир Путин и новия украински президент Володимир Зеленски.

Макрон обаче уточни, че водачите, взели участие на срещата в Биариц, не са постигнали консенсус за това Русия да бъде поканена на идната среща на Г-7, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР