Американският президент Доналд Тръмп предупреди севернокорейския лидер Ким Чен Ун

...
Американският президент Доналд Тръмп предупреди севернокорейския лидер Ким Чен Ун
Коментари Харесай

След заканата на Тръмп към Ким Чен Ун: Съществува ли наистина ядрен бутон?

Американският президент Доналд Тръмп предизвести севернокорейския водач Ким Чен Ун във вторник, че има нуклеарен „ бутон “ на бюрото си от самото начало и се похвали, че Съединени американски щати имат „ доста по-големи и по-мощни “ нуклеарни оръжия.

Заплахата още веднъж породи въпроси какво в действителност е належащо за изстрелването на нуклеарна бойна глава.

„ Севернокорейският водач Ким Чен-ун съобщи, че „ нуклеарният бутон е на бюрото му от самото начало “. Може ли някой от изчерпания му и гладен режим да го осведоми, че аз също имам нуклеарен бутон, само че той е доста по-голям и мощен от неговия и моят бутон работи! “, написа Тръмп в Twitter.



Снимката на американския президент с пръст върху „ бутона “, кадърен да задейства нуклеарен удар, се употребява от десетилетия като знак на скоростта, с която може да се реализира този развой.

Но обратно на известното разбиране, нуклеарното куфарче, което постоянно съпровожда американския президент, не съдържа бутон, а оборудването и книжата за взимане на решение, които Тръмп би употребявал, с цел да удостовери самоличността си при даването на заповедта и осъществяването на удар, написа CNN.

„ Президентът не може самичък да натисне бутон и да накара ракети да полетят. Той може единствено да даде заповед, която други ще би трябвало да изпълнят, и по-късно ракетите ще полетят “, сподели доктор Питър Фийвър, професор по държавна политика и политология в университета Дюк, пред конгресмени предходната година.

„ Системата не е бутон, който президентът може инцидентно да натисне на бюрото си и неотложно да накара ракетите да излетят, както се притесняват някои хора “, посочи Фийвър. Той добави, че решението за осъществяване на удар изисква президентът да работи с военните си помощници, с цел да преценяват от какви материали се нуждае, с цел да подреди офанзива.

Той би трябвало също по този начин да си сътрудничи със чиновниците на всички равнища – от топ командването до елементарните военнослужещи, които работят в ракетните силози.

Независимо дали е в Белия дом, на борда на Air Force One или на странствуване в чужбина, Тръмп в никакъв случай не е на повече от една ръка разстояние от нуклеарното куфарче, защото помощникът му, който го носи, е в същия асансьор, отсяда на същия етаж на хотела и е охраняват от същите сътрудници на Сикрет сървис.

Ядрено куфарче има и за вицепрезидента, ако президентът е възпрепятстван. Президентската чанта за изключителни обстановки, както е формалното име на нуклеарното куфарче, съдържа четири неща, разкрива някогашният шеф на военната работа в Белия дом Бил Гъли в книгата Breaking Cover.

Има черна книга със лист от разновидности за удар, карта с кодовете за идентификация, тъй че президентът да може да удостовери самоличността си, лист с безвредни бункери, където президентът да може да се подслони, и указания за потребление на Системата за лъчение при изключителна обстановка.

Докато военните, които биха направили нуклеарен удар, би трябвало да работят по двойки, при което и двамата би трябвало да съвпаднат, преди да могат да изстрелят ракета с нуклеарна бойна глава, няма сходна инспекция за дейностите на президента.

„ Само президентът на Съединени американски щати може да подреди потреблението на американски нуклеарни оръжия “, споделя пенсионираният военачалник Робърт Кехлер от Военно-въздушните сили, който приказва пред конгресмени предходната година.

По-голямата част от процеса по изстрелване на нуклеарна ракета е систематизиран, само че Келхер, който преди този момент е служил като пълководец на Американското стратегическо командване при президента Барак Обама, изясни, че има защитни пластове в актуалната система, предопределени да подсигуряват, че всяка заповед е легална и пропорционална.

„ Това е система, следена от хора..., нищо не се случва автоматизирано “, акцентира Кехлер и добавя, че американската войска не следва сляпо нарежданията и че президентската заповед за потребление на нуклеарни оръжия би трябвало да е законна.

Докато президентът резервира конституционна власт да подрежда военни дейности, процесът по взимане на решение за нуклеарен удар „ включва оценка, обзор и съвещания сред президента и основни цивилни и военни водачи, последвани от предаване и осъществяване на всяко президентско решение от самите сили “.

Генерал Джон Хайтън, пълководец на Американското стратегическо командване, показа какво би се случило, в случай че подреди нуклеарен удар.

„ Давам съвет на президента. Той ми споделя какво да върша и в случай че е нелегално, познайте какво ще се случи. Ще кажа: Господин президент, това е нелегално. Познайте какво ще направи той. Ще каже: Какво би било законно? И ще очертаем разновидности за отговор при всяка обстановка. Не е толкоз комплицирано “, сподели Хайтън през ноември предходната година по време на чуване пред Комисията по външни връзки в Сената.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР