Американският президент Доналд Тръмп подписа закона, с който се налагат

...
Американският президент Доналд Тръмп подписа закона, с който се налагат
Коментари Харесай

Спират строителството на Северен поток 2?

Американският президент Доналд Тръмп подписа закона, с който се постановат наказания на компании, свързани с построяването на газопровода " Северен поток 2 " за доставка на съветски природен газ до Германия, провокирал икономическа и геополитическа борба сред Съединени американски щати и Европа, съобщи Франс прес.

Санкциите са част от закона за бюджета за защита за финансовата 2020 година, възлизащ на внушителните 738 милиарда $, показва ДПА. Това е с 3,1 % повече, в сравнение с през финансовата 2019 година

Държавният секретар и министърът на финансите би трябвало в границите на 60 дни от влизането в действие на документа да показват своите оферти за това във връзка с кого да вкарат такива наказания пред съответните комисии на Конгреса.

Както по-рано предизвести сенатор Ранд Пол, тези наказания ще обиден швейцарската компания Allseas, която се занимава с съвсем цялото полагане на газопровода в морския сектор, а също по този начин и италианската Saipem. Освен това ще бъдат глобени и представителите на компании от Австрия, Германия, Холандия, Франция, Финландия и Швеция.

Риа Новости заяви, че швейцарската компания Allseas е спряла работа по полагането на тръбите в очакване на уточнения за това по какъв начин ще бъдат прилагани глобите. Ако продължи работа, компанията рискува да попадне под ударите на глобите в това число прекъсване на всички разплащания в долари, конфискуване на американската и щаб квартира в Хюстън и ред други забрани, които биха имали разрушителен ефкт върху нейния бизнес.

Авторите на документа не подцениха и закупуването от Турция на съветските ракетни системи С-400. Бюджетът съдържа възбрана за прехвърлянето в Анкара на американските изтребители F-35, техните съставни елементи и технологии, макар обстоятелството, че Турция е пълновръстен участник на програмата и вложи в нея повече от 1 милиарда $.

Отмяната на тези ограничавания ще последва единствено при изискване, че Турция „ няма да придобива С-400 или друго съоръжение, материали и личен състав, свързани с тези системи “. Тази позиция е даже по-тежка от изразените по-рано претенции просто да се откаже от разполагането на тези системи за Противовъздушна отбрана.

Според американските законодатели Анкара би трябвало да даде увещание, че повече няма да прави такива покупки в бъдеще и че от 31 юли 2019 година не е закупувала и не е получавала спомагателни оръжия от Русия, „ което усилва риска от компрометиране на опциите на F-35 ”.

С подписването на закона се задейства основаването на Космически сили - шестия жанр войски в американските въоръжени сили. Подписът на Тръмп дава законова мощ на пакет от посочените и още голям брой законопроекти за финансирането на работата на държавното управление на обща стойност от 1,4 трилиона $.

Съединени американски щати от дълго време подлагат на критика Европа и в часност Германия за това, че разрешават строителството на " Северн поток " 2. Американските управляващи и в часност Тръмп считат, че със строителството на газопровада зависимиостта на Европа от съветски газ се усилва над допустимото и страните снабдявани с газ от този газопровод попадат под въздействието на Русия, която може да употребява газа за напън върху тях.

От друга страна Вашингтон счита, че облагите които ще осъществя Москва от продажбите на още газ за Европа ще бъдат употребявани за повишаване на военната й мощност и по този метод ще сложи под опасност ползите както на Съединени американски щати, по този начин и на Европейски Съюз. Особено мощни станаха тези опасения след анексията на Крим през 2014 година. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР