Американският президент Доналд Тръмп и генералният секретар на НАТО Йенс

...
Американският президент Доналд Тръмп и генералният секретар на НАТО Йенс
Коментари Харесай

Македония очаква покана за преговори за членство в НАТО

Американският президент Доналд Тръмп и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг към този момент разискаха значими тематики в Брюксел.

© Kevin Lamarque Още по тематиката
Вратата за договаряния с Европейски Съюз остава затворена за Македония и Албания до лятото на 2019 година

Нужни са промени по повод върховенството на закона, битката с проведената престъпност и корупцията
27 юни 2018
Европейски Съюз е разграничен за разширението си на Балканите
26 юни 2018 Македония чака през днешния ден да получи публична покана за договаряния за участие в НАТО. Днес и на следващия ден в Брюксел се организира срещата на върха на членовете на организацията. На нея водачите ще се опитат да показват единение и воля да работят пред световните закани, включително и от Русия, оповестява DPA. В същото време се чака изострен конфликт сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и огромните съдружници (и най-много Германия), които по негови думи не отделят задоволително средства за защита, ощетявайки по този метод американските данъкоплатци.

В началото на седмицата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази убеденост, че на срещата Македония ще получи покана за договаряния за присъединение към военно-политическия съюз. Той означи, че със завършването на тези договаряния и ратификацията от националните парламенти на страните от пакта, Македония ще се трансформира в 30-тата страна от НАТО. По неговите думи това е следващо доказателство, че вратите на алианса остават отворени.

Условията

Вратите на Македония към НАТО бяха необятно отворени след съглашението с Гърция за името. Атина от години блокираше опитите на Скопие да стане членка на алианса и Европейски Съюз поради опасения, че Македония ще има териториални искания към едноименната област в Северна Гърция.
Столтенберг дефинира като историческо съглашението сред Атина и Скопие за името на Македония. Той посочи в отговор на въпрос, че не чака поканата към Македония да се отрази на връзките на страната със Сърбия.

Скопие чака да получи същата дефиниция като тази, с която бяха поканени последните страни членки на НАТО, оповестява организация " Фокус ", като се базира на националния координатор за НАТО в Македония Стево Пендаровски. В държавното управление са уверени, че интервалът от започването на договарянията до окончателното влизане на Македония в алианса ще е от три до шест месеца, което съответствува и със периода за завършване на контракта с Гърция до края на годината.

Разговорите ще бъдат предшествани от проект за присъединение, който ще изготви генералният секретар на НАТО Йенс Столенберг и ще изпрати до македонското държавно управление, което на собствен ред би трябвало да отговори с писмо за желание и план на тримесечни стратегии за участие. Правителството има вяра, че процесът не би трябвало да бъде продължен, поради несигурността, която изборите в Гърция през 2019 година биха могли да донесат. 29-те страни-членки на НАТО ще би трябвало да дадат последната дума, след което протоколът за участие ще бъде публично подписан.

" Щом всички 29 страни членки на НАТО са дали поддръжка за започване на договаряния за приемане Македония в НАТО, чакаме, че те ще създадат същото и когато ще би трябвало да ратифицират Протокола за участие ", обявиха от държавното управление на страната, в отговор на въпрос дали чакат някой да се опита да блокира процеса. Какво ще вземат решение водачите
На двудневната среща водачите ще се опитат да успокоят президента Доналд Тръмп за разноските за защитата, откакто няколко пъти той насочи рецензии за незаслужено разпределеното задължение върху плещите на съдружниците в алианса.
Страните от НАТО ще показват единение, като одобряват няколко авансово готови ограничения, включително и самодейност за висока бойна подготвеност, която ще разреши на алианса да активизира 30 сухопътни батальона, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни плавателни съдове за 30 дни. Тези ограничения са последните от подхванатите през последните години стъпки за увеличение на отбранителните качества на НАТО в отговор на въприеманата експанзия от страна на Русия, след анексията на Крим и нейната поддръжка за сепаратистите в Източна Украйна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР