Американският президент Доналд Тръмп днес ще обяви, че признава Йерусалим

...
Американският президент Доналд Тръмп днес ще обяви, че признава Йерусалим
Коментари Харесай

Доналд Тръмп ще признае Йерусалим за столица на Израел

Американският президент Доналд Тръмп през днешния ден ще разгласи, че признава Йерусалим за столица на Израел. Това оповестиха публични представители на Съединени американски щати, поискали анонимност, представени от АП и Агенция Франс Прес.

Тръмп също така ще подреди на Държавния департамент да приготви преместването на посолството на Съединени американски щати в Израел от Тел Авив в Йерусалим .
Американското посолство в Тел Авив
Той няма да дефинира график за преместването, което евентуално ще отнеме „ няколко години “, споделиха източниците.

Очаква се Тръмп да разгласи решението си в 13:00 ч. локално време (20:00 ч. наше време).

Признаването на Йерусалим за столица на Израел ще е признание на „ историческата и актуалната реалност “, а не толкоз политическо изказване, споделиха източниците. Те означиха, че съвсем всички израелски държавни ведомства и израелският парламент са в Йерусалим, а не в Тел Авив, където поддържащите дипломатически връзки с Израел страни по традиция държат посолствата си.

Съобщението провокира незабавна реакция.

Съветът за съдействие в Залива (ССЗ) удостовери в декларация нуждата от запазването на статута на Йерусалим .

„ Висшият съвет удостовери значимостта от отвод да се трансформира юридическият, политическият или дипломатическият статут на Йерусалим. Всякакво изменение по този въпрос ще докара до рискови последици и доста ще усложни израелско-палестинския спор и договарянията по окончателното му споразумяване “, се споделя в текста.

Палестинското ислямистко придвижване „ Хамас “ съобщи, че желанието на Тръмп минава „ всички червени линии “ , съобщи Агенция Франс Прес.

Движението прикани палестинците на проява в петък, разгласен за „ Ден на гнева “ .

„ С признаването от американската администрация на окупирания Йерусалим за столица на окупатора и с преместването на посолството ѝ всички червени линии са преминати “, съобщи водачът на „ Хамас “ Исмаил Хания в писмо до арабските и мюсюлмански държавни водачи.

Местенето на посолството на Съединени американски щати е сигнал за „ рискова ескалация “, счита Хания, който упреква Тръмп, че се пробва да прикрие устрема на израелското държавно управление да „ юдаизира “ Йерусалим.
Йерусалим
Израел счита Йерусалим за своя единна и неделима столица, а палестинците желаят Източен Йерусалим да е столица на бъдещата им страна.

Вчера говорителката на Белия дом Сара Сандърс сподели: „ Знам, че има доста питания за желанията на президента за Йерусалим. Президентът ще направи изказване на следващия ден “, без да прецизира какво е, а само сподели, че „ то е най-хубавото решение за Съединени американски щати “, отбелязва ДПА.
Сара Сандърс
Билият дом съобщи през вчерашния ден, че Тръмп е водил обособени телефонни диалози с петима близкоизточни водачи „ за евентуални решения за Йерусалим “, съобщи Ройтерс. В диалозите с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, палестинския президент Махмуд Абас, йорданския крал Абдула, саудитския крал Салман и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси Тръмп той е удостоверил ангажираността си за прогрес в израелско-палестинските мирни договаряния.

Повечето водачи посъветваха Тръмп да се откаже от преместване на посолството на Съединени американски щати от Тел Авив в Йерусалим и го предизвестиха, че едностранни стъпки на Съединени американски щати за статута на Йерусалим ще осуетят напъните на Вашингтон за мир в Близкия изток и ще влошат ситуацията в района, оповестиха техните столици.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР